Покрай договорите за поддръжка без търгове се плащат още десетки

...
Покрай договорите за поддръжка без търгове се плащат още десетки
Коментари Харесай

Още 130 млн. лв. за пътните строители

Покрай договорите за поддръжка без търгове се заплащат още десетки милиони за спешни поправки.

© Мария Съботинова Още по тематиката
Тол-системата потегля на 16 август 2019 година

Винетките за леки коли ще се сменят с електронни до края на януари идната година
12 юли 2018
Започва ремонт на пътя през Витиня
11 юли 2018
Най-бързата връзка на Варна с автомагистрала " Тракия " ще бъде ремонтирана против 19 млн. лева

В момента 33-километровият Айтоски проход е в неприятно положение, само че обновяването му ще е готово през 2020 година
9 юли 2018
" Станилов " може да завоюва тунела " Железница " с оферта от 174.5 млн.лв.

За обособен метод от 720 метра преди най-дългия тунел в страната най-хубавата оферта е от 26.7 млн лева
6 юли 2018
Фаворити да строят пътя до Калотина са " Щрабаг " и ГБС

Предложените цени са 9.5 и 5.7 млн. лева на км, а множеството претенденти изобщо не бяха позволени до отварянето на ценовите предложения
2 юли 2018
Нов половин милиард за обичаните строители

Обявените разноските за поправки на Агенция " Пътна инфраструктура " се усилват с 50%, само че необявените евентуално ще са доста повече
29 юни 2018 До 2023 година Агенция " Пътна инфраструктура " ще заплати минимум 131.2 млн. лева без Данък добавена стойност за превантивно, настоящо и зимно поддържане, както и за ремонтно-възстановителни работи при спешни обстановки на автомагистралите " Тракия ", " Хемус " и " Марица ". Обявената за задачата социална поръчка идва месец, откакто АПИ пусна търговете за поддръжка на основните пътища, чийто общ бюджет надвишава 474 млн. лева Така излиза, че в идващите 5 години определените пътно-строителни компании ще получат от страната над 600 млн. лева Средствата обаче съставляват долната граница на заплащанията, защото въпросните контракти за поддръжка са самобитни празни чекове, които могат да се дописват безкрайно с спомагателни суми за изключителни поправки - процедура, която работи и до момента. За това е от огромно значение кои тъкмо компании ще бъдат наети.

Къде отиват парите

Обществената поръчка е разграничена на пет позиции - по две за " Тракия " и " Хемус " и една за " Марица ". Участъка от " Хемус " откъм София е с планирана стойност от 35 млн. лева без Данък добавена стойност. За варненската права на този аутобан плануваните средства 18.7 млн. лева без Данък добавена стойност.

" Тракия " е разграничена на две - при връзката за Стара Загора. Бюджетът на трасето от София до там е 49.3 млн. лева без Данък добавена стойност, като в заданието не е включен новоремонтираният тази година сектор след Пловдив. За останалата част от автомагистралата до Бургас са заложени едвам 11.8 млн. лева, като претекстът е, че са в относително положително положение и по-рядко има нужда от снегопочистване.

За поддръжката на 115 км от автомагистрала " Марица " и пътните връзки към нея са планувани 16.4 млн. лева без Данък добавена стойност.

Ограничен избор

Макар публичната поръчка да е отворена за всички претенденти, евентуалните реализатори се броят на пръсти. Причина е условието през последните 5 години те да са изпълнили действия с предмет и размер, идентични или сходни с този на поръчката. Има се поради настоящо, превантивно и зимно поддържане на автомагистрали с дължина не по-малко от 90 километра.

От 2015 година държавното сдружение " Автомагистрали " да вземем за пример се грижи за автомагистрала " Хемус " в частта й откъм София, за " Тракия " от София до Стара Загора и за първите 21 км от " Марица ". " Черно море " АД има ангажимент към сектора от " Хемус " сред Варна и Шумен. ДЗЗД " Магистрали 2014 ", в което влизат " ПСТ груп ", " Понсстройинженеринг ", " Екоресурс - Р " и " Зебра " пък е наето за правата на " Тракия " от Стара Загора до Бургас. А обединяването " АБ - Марица ", в което влизат хасковската " АБ " и " Бургас Пътстрой ", поддържа останалата част от аутобана към турската граница.

Освен тези компании с пътна поддръжка на основните пътища в страната се занимават още най-вече " Агромах ", " Хидрострой ", " Трейс груп холд ", " Пи Ес Ай ", " Пътстройинженринг " и " Понсстройинженеринг ".

Празен чек

През последните години под надслова " предпазен ремонт ", на компаниите за зимна и настояща поддръжка на пътищата се раздават стотици милиони лв. за осъществяване на съответни обекти, за които би трябвало да се разгласи нов търг по Закона за публичните поръчки. Тази скица ще продължи и отсега нататък, защото в документите на търга е записано, че: " Сумата от всички заплащания по контракт за съответна обособена позиция за целия период на осъществяването му, може да надвишава избраната в актуалната документи и в него оптималната планирана стойност на осъществяването по контракта ".

Преведено на понятен език, това значи, че АПИ може да разпорежда без конкурс и спомагателни действия на определените компании. Именно по този метод се случи и последният ремонт на част от автомагистрала " Тракия " - той беше предоставен против 30 млн. лева на " Автомагистрали ", която на своя страна нае за подизпълнител " ИСА 2000 ". Преди това по този метод бяха дадени 100 млн. лева за ремонт на виадуктите и тунелите на " Хемус " и още толкоз за преасфалтиране на секторите от " Тракия " край Пазарджик.

Въпрос на гаранции

За ръчно изкърпване на единични дупки и деформации в настилката да вземем за пример гаранцията е 6 месеца. С други думи, поправката би трябвало да издържи един зимен сезон. За машинно изкърпване пък периодите са надлежно 2 години по автомагистрали и пътища първи клас и една година за такива втори и трети клас. Най-дълъг е гаранционният период за машинно полагане на плътна асфалтобетонова примес - 3 години. Това разрешава на компаниите всяка година да желаят нови пари за корекция на едни и същи пътища. Няма потребност да се тормозят, че ще ги сменят. При петгодишните контракти изпълнителят не се сменя при некачествено свършена работа, а се постановат единствено санкции. За какво ще се заплаща
Според обясненията на Агенция " Пътна инфраструктура " превантивното поддържане включва действия като затваряне на повърхностни пукнатини, полагане на нов износващ слой асфалт, стабилизиране на банкети, подсилване на откоси и други.
Текущото обгръща почистването на дребни свлачища и наноси, окосяване, подравняване и оформяне на банкети, разграничителни линии, площадки за отдих, ремонт на обособени опустошения, премахване на деформации като талази или коловози, разчистване на водостоци, боядисване на стоманените структури на мостове, парапети, пътни знаци и така нататък
За страдание това са все неща, които рядко се случва да се вършат, нищо че и до момента са били отделяни пари за сходни инициативи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР