Покойният венецуелски президент Уго Чавес издал заповед Съединените щати да

...
Покойният венецуелски президент Уго Чавес издал заповед Съединените щати да
Коментари Харесай

Чавес планирал да "наводни" САЩ с кокаин

Покойният венецуелски президент Уго Чавес издал заповед Съединените щати да бъдат " наводнени " с кокаин и за задачата считали да употребявал услугите на колумбийската въоръжена формация FARC.

Това твърди испанският в. " Ел мундо ", получил достъп до документи на Управлението за битка с опиатите (DEA) в Съединени американски щати.

Според документа Чавес събрал управлението на спецслужбите в резиденцията си и изискал " наводняването " с кокаин да е част от опълчването против Съединени американски щати. Били създадени морски и сухопътни направления за доставката на опиатите. Споменава се и събиране в " къщата на тогавашния прецидент Чавес ", измежду участниците в което бил и Диосдадо Кабейо, една от основните фигури на днешната чавистка власт, а тогава губернатор на щата Миранда.

FARС, считани за терористична организация от Евросъюза и Съединени американски щати, се трансформираха в политическа партия след десетилетен кървясъл спор според съглашение с Хуан Мануел Сантос, предшественика на настоящия президент.

Такива заседания сред Чавес и службите имало ежемесечно, се споделя в документите на DEA по информация на човек, участвал на срещата. Не се изяснява какво провалило проекта.

Оправдани за " убийства, опиати, отвличания, стрелби и изнудване "

Според обявата на " Ел мундо " измежду създателите на проекта бил някогашният началник на военното разузнаване Уго Карвахал, някогашен началник на военното разузнаване на страната. Тази пролет той бе арестуван в Испания по искане на Съединени американски щати, които го подозират в търговия с опиати. Испанският вестник прецизира, че в изявление от юли самият Карвахал е отрекъл да е забъркан в наркотрафик, само че испанската прокуратура упорства настояването за екстрадиция да бъде удовлетоврено.

Основен очевидец на DEA e " някогашен арбитър " във Венецуела, работил в правосъдна институция на страната от 2005 година насам. Той изяснява, че е бил най-малко на четири от съвещанията. На една от тях Кабейо категорично описал " сухопътните и морски направления ", а Карвахал показал, че " кокаинът ще се достави от колумбийските партизани, т.е. ФАРК ".

Заради това съдействие Чавес наложил на венецуелското правораздаване да оправдае членове на групата, съдени за каквито и да било закононарушения на венецуелска територия, макар че измежду хипотетичните им действия попадали " убийства, опиати, отвличания, стрелби и изнудване ". Средствата, с които да се обезпечат нужните на ФАРК запаси, щели да дойдат от държавната петролна компания PDVSA (днес глобена от САЩ).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР