Покойната Анес Варда ще се появи за последен път на

...
Покойната Анес Варда ще се появи за последен път на
Коментари Харесай

Кан прави поклон пред покойната Анес Варда в официалния си постер

Покойната Анес Варда ще се появи за финален път на Международния кино фестивал в Кан тази година, само че ще го направи от формалния постер на 72-рото издание на събитието, който бе пубикуван през днешния ден.

В него е употребена фотография на белгийската режисьорка от времето, когато тя е на 26 години и снима първия си филм " Ла Поанкур " (La Pointe Courte) през 1954 година. Кадърът е уловил по какъв начин тя стои върху раменете на механик, до момента в който гледа през камерата в посока към плажа на Сет в югоизточна Франция. Година по-късно същият този филм взе участие в извънконкурсната стратегия на фестивала в Кан.

" Тази снимка от снимачния развой обобщава всичко за Анес Варда: нейната пристрастеност, самоувереност и палавост ", пишат уредниците и допълват, че тя е имала " съставките на свободния актьор, създавайки рецепта, която тя не спря да усъвършенства. "

Варда, която умря през март тази година на възраст 90 години, бе приета за " бабата на френското кино ", написа " Холивуд рипортър ". Нейни филми са прожектирани общо 13 пъти в формалната селекция на фестивала в Кан. През 2005 година тя е член на главното журито там, а през 2013 година е в журито за " Златната камера ", която се присъжда на най-хубавия дебютен филм от всички фестивални селекции.

През 2015 година Варда става и първата жена, получила почетната " Златна палма ". Тя печели и статуетката " Златен лъв " във Венеция, " Сребърна мечка " в Берлин, а през 2018 година Американската кино академия й присъжда почетна премия за творчество като допълнение към обстоятелството, че тя е най-възрастният номиниран за " Оскар " човек в историята.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР