Поколения българи изграждат доброто име и авторитет на националната ни

...
Поколения българи изграждат доброто име и авторитет на националната ни
Коментари Харесай

Радев към сънародниците ни във Виена: Поколения българи изграждат доброто име и авторитет на националната ни общност в Австрия

Поколения българи построяват положителното име и престиж на националната ни общественост в Австрия и прави чест на всеки от вас, посветил живота и кариерата си за поддържане на духовната връзка с родината и за популяризирането на българската просвета и обичаи в австрийското общество.

Това съобщи президентът Румен Радев, който дружно със брачната половинка си Десислава Радева, се срещна през днешния ден в българското посолство с наши сънародници, които живеят, работят и учат във Виена, оповестиха от прессекретариата на президента. С тази среща стартира и формалното посещаване на българския държавен глава в Република Австрия по покана на австрийския федерален президент Александър Ван дер Белен.

Президентът Радев изрази благодарност към представителите на българската общественост в Австрия, че не не помнят корените си и за съхраненото национално съзнание и възприятие за общественост. Около 30 000 наши сънародници живеят в Австрия, измежду които дейци на културата, изкуството, науката, наследници на българите-градинари и на „ остарялата “ емигрантска общественост, както и доста студенти. Българската общественост има 19 построени организации и сдружения с културен, учебен и набожен темперамент и президентът открои триумфа на сънародниците ни, които със своята единодушие и разпоредителност основават удобни условия за проучването и съхраняването на българския език.

Държавният глава срещна сънародниците ни във Виена с концепцията си за въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба в България, което по думите му ще способства за необратимостта на демократичните процеси у нас. „ Австрия е родината на конституционния съд и мисля, че реализирането на тази концепция е значимо за основаването на по-организирано и мощно гражданско общество и в България “, акцентира още Румен Радев.

Държавният глава прикани българската общественост в Австрия да продължи да бъде със своите сила и хрумвания неразделна част от публичния живот в България. По думите на президента огромна част от сънародниците ни към този момент трайно са се открили и живеят отвън България и българите с двойно поданство в Европейския съюз би трябвало да имат право да се кандидатират за народни представители и за президент, с каквото сега не разполагат. Румен Радев добави, че българските институции би трябвало да се стремят да подтикват и приобщават българите зад граница към публичните процеси у нас.

Държавният глава отличи с почетния знак на президента на България Карл Блеха – ръководител на Австрийско-българското сдружение. Президентът акцентира, че Карл Блеха е огромен другар на страната ни и през последните 45 години има извънреден принос за популяризирането на културата, изкуството и триумфите на България в Република Австрия, както и за развиването на двустранните връзки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР