Поколението Z има по-благоприятни перспективи за спестявания, достатъчни за покупка

...
Поколението Z има по-благоприятни перспективи за спестявания, достатъчни за покупка
Коментари Харесай

Да имаш собствено жилище не е приоритет за поколението Z и милениалите

Поколението Z има по-благоприятни вероятности за спестявания, задоволителни за покупка на ново жилище, спрямо милениалите.

Това демонстрират данните от ново изследване на Redfin, представени от BusinessInsider.

Това, че милениалите са по-загрижени за средствата си за жилище, е в унисон с изследвания, съгласно които поколението Z се оправя по-добре със спестяванията, се показва в отчета на Центъра за поколенията " State of Gen Z ".

Според основния икономист на Redfin Дарил Феруедър, преимуществата за по-младото потомство са по-добрият пазар на труда спрямо този, с който са се сблъскали милениалите след рецесията от 2008 година, по-добрите заплати, ниските лихви по ипотечните заеми през 2021 година и даже опциите за отдалечена работа след пандемията.

Въпреки това и двете генерации към момента се двоумят, когато става въпрос за закупуване на жилище, съгласно изследването.

И представителите на поколението Z, и тези на хилядолетието показват опасения, че високите разноски и задълженията по студентски заеми, наред с други фактори, ще им попречат в скоро време да станат притежатели на жилища.

Що се отнася до аргументите, заради които това е проблем, са че цените на жилищата сега са прекомерно високи, а тези по-млади генерации не разполагат с подобаващи активи, с цел да натрупат личен капитал.

" Много младежи нямат опция да избират сред наемането и покупката. Те наемат жилището си, тъй като макар че заплащанията за наем също са се нараснали, той към момента е по-достъпен и наемателите не се нуждаят от първична вноска. ", изясняват специалистите.

В днешно време милениалите и поколението Z са принудени да създадат преоценка на целите си, защото наличните стартови жилища остават в предишното.

Същевременно, междинната възраст на купувачите на първо жилище е повишена на 36 години.

През юни междинната цена на типичния стартов дом е 243 000 $, съгласно Redfin. Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели обаче пресмята, че през юли цената е била доста по-висока - 406 700 $.

Тези, които желаят да купят за първи път, би трябвало да печелят с 13% повече, в сравнение с по това време предходната година, с цел да си разрешат стартов дом в Съединени американски щати.

" Купувачите, които търсят стартово жилище на днешния пазар, са в лудо гонене, тъй като в доста елементи на страната към този момент няма такова нещо ", изяснява старши икономистът на Redfin Шехариар Бохари.

Вместо да се тормозят за първичните вноски и лихвите по ипотечни заеми, те се усещат по-спокойно да наемат жилище в обозримо бъдеще, макар че имат постоянна работа изкарват положителни пари, допълват от MarketWatch.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР