Поколението Z (Gen Z), известно още като Постмилениум генерацията, е

...
Поколението Z (Gen Z), известно още като Постмилениум генерацията, е
Коментари Харесай

Как поколението Z променя банковата индустрия

Поколението Z (Gen Z), известно още като Постмилениум генерацията, е демографската група, последваща Милениумите (родените в интервала 1981 - 1996 г.) и предшестваща  " Алфа " (2012 - 2024 г.).

Представителите на Gen Z са родени сред 1997 и 2012 г. Те са първата генерация, израснала с необятен достъп до интернет и смарт телефони, което води до обилни промени в метода, по който се ангажира със заобикалящия свят. Една от промишленостите, която усети силно разликата в поколението, е банковата.

Заради лесния достъп до информация банковите и финансови услуги за поколението Z наподобяват доста по-различно от обичайните.

63% от интервюираните от поколението Z заявяват, че избират да правят банковите си интервенции онлайн или посредством мобилно приложение. Едва единствено 37% биха посетили банков клон. Това сочи изследване на Американската асоциация на админите на финансова помощ за студенти (NASFAA).

Голяма част от времето си хората от това потомство прекарват в обществените мрежи: 42,1% - от 1 до 3 часа, а 30,8% - от 3 до 5 часа дневно. Това акцентира смисъла на цифровото и мобилното банкиране за младите клиенти и нуждата финансовите институции да влагат в тези онлайн канали.

Специално за Gen Z породиха нови трендове в банковото обслужване:

 istock istock
Мобилно банкиране и цифрови заплащания

55,7% от пълнолетните представители на поколението са показали мобилното банкиране като главен фактор за избора им на банка. Той изпреварва с 12,2% второто по значимост основание - таксите.

Устойчиво и обществено отговорно вложение

Хората от това потомство са по-съзнателни в обществено и екологично отношение. Следователно те предпочитат инвестирането в компании, които подхождат на техните полезности и способстват за обществени и екологични дела.

Криптовалута

Тази генерация проявява висок интерес към криптовалути. Много от тях виждат в биткойн и етериум начин да поемат контрола върху финансовото си бъдеще и да избегнат обичайните финансови пътища.

Управление на персоналните финанси

Те са по-изкушени да харчат, спрямо предходните генерации. Затова избират да употребяват принадлежности за ръководство на персоналните финанси - приложения за бюджетиране и роботизирани съветници, които да им оказват помощ да ръководят парите си.

 istock istock
Взаимно кредитиране или така наречен Peer-to-peer lending

Поколението Z е предразположено към различни благоприятни условия за кредитиране. А кредитирането сред равнопоставени сътрудници е директна опция на банков заем с тази разлика, че вместо от един източник, фирмите могат да заемат непосредствено от десетки, от време на време - стотици физически лица.

Още една от трендовете, която навлезе в всекидневието ни благодарение на това потомство, е разпространяването на мобилни приложения и платформи за заплащане от вида peer-to-peer (P2P). Те позволяват на потребителите елементарно и несъмнено да си превеждат пари един на различен или да заплащат благодарение на смарт телефоните си.

Очаква се минимум 4 милиона души от поколението Z да откриват свои сметки всяка година до 2026-а. Това обаче ще се случи, единствено в случай че промишлеността стигне до такава степен, където те „ живеят ” - TikTok, YouTube, Фейсбук, X и Instagram.

Има необработен капацитет в региона на финансите, който може би ще се хареса на младите Z. Някои от концепциите са потреблението на изкуствен интелект и машинно образование за персонализиране на артикули или услуги за финансово обучение и обмисляне в главните банкови платформи. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР