Поколението на 90-те помни култовия филм Петият елемент с участието

...
Поколението на 90-те помни култовия филм Петият елемент с участието
Коментари Харесай

Затворете прозореца: Пет руски изобретения, които изменят живота ни

Поколението на 90-те помни паметния филм " Петият детайл " с присъединяване на Брус Уилис, който работеше като водач на въздушно такси. Тогава изглеждаше невероятно. Но не в този момент. Царьград приказва за най-новите разработки от Ростовска област, които ще разрешат да се доставя О2 в жилището и да се понижат разноските за развъждане на риба.

Владимир Мутилин няма особено обучение. Учи в селскостопанския колеж, след което постъпва в педагогическия институт. Още през първата година той замества учителя по висша математика, а скоро със заповед на ректора е назначен за старши учител.

Способността му да изобретателства се появява след пожар в къщата, в която живее. Започва да строи още веднъж. И се сеща за асистент. Идва е концепция за строителен комбайн. Мислел е за това няколко месеца, чертаел е. Изготвял е металорежещи машини и заваръчна машина. Познаването на механиката и здравината на материалите му е помогнала за точните калкулации.

За основа е взет тракторът Т-40. Машината е била изцяло съединена от всичко, което беше на разположение. На тялото на трактора се появили спомагателни детайли. Например кофа за загребване на разтвор. Резултатът е многофункционална машина, която прави строителни блокове с разнообразни размери и незабавно ги слага на вярното място.

Владимир получи патент за първия в света строителен комбайн. Той излезе толкоз сполучлив, че японците се заинтересуваха от него.

През юни 2022 година в Ростовска област се организира галерия на изобретения, наречена Панаир Мутилин. Владимир е почетен член на Всеруското общество на изобретателите и иноваторите и мечтае творението му да влезе в всеобщо произвеждане. Междувременно строителният комбайн съществува в единствен образец.

По-чист въздух вкъщи

Специалисти от Донския държавен механически университет са изобретили кислороден генератор, който може да се сложи в стая и да забравите за проветряването на помещението.

За основа е взета екосистемата " Биос-3 ", употребена в космонавтиката за поддържане на човешкия живот в херметичното пространство на кораба. В създаването на донските учени вземат участие водорасли, а самото устройство се назовава Кислородна фабрика.

" Ако неговите аналози са в положение единствено да пречистват и овлажняват въздуха, то  този генератор възпроизвежда О2 с едновременното асимилиране на въглероден диоксид ", споделят изобретателите.

Устройството създава към 600 грама О2 дневно. Този размер се създава от 12 дървета. Това количество е задоволително, с цел да задоволи дихателните потребности на един човек дневно.

Сега изобретателите работят върху технология, която ще понижи разноските за произвеждане на устройството, с цел да го пуснат в употреба.

Въздушно такси от бъдещето

А в този момент да се върнем там, откъдето започнахме, към кино лентата " Петият детайл ". Наскоро същинско въздушно такси беше показано на надпреварата на изобретателите на " Донско събиране ". Изобретението работи сходно на дрон, единствено че транспортира хора вместо товари.

Електронното пълнене на такова такси е гениално. Устройството може освен да фиксира разнообразни предмети пред себе си, само че и да лети към тях. Вярно, сега това е единствено модел, практическата реализация на концепцията зависи от финансирането.

Микроби за напредък на риби

Специалистите на ДГТУ са създали специфичен комплекс, който разрешава развъждане на морски и сладководни риби в затворена водна система и без филтриране.

В стандартните системи се употребява УЗВ - затворено водоснабдително устройство. Комплексът се състои от резервоари, филтри, помпи и доста други. Но има технология Biofloc, която разрешава обработката на отпадъчните артикули на организмите посредством микрофлора.

Експерти от ДГТУ го усъвършенстваха, като сътвориха специфични пробиотични микроби, които могат да пречистват затворени водоеми и да унищожават токсични субстанции.

Авторите споделят, че с помощта на изобретението рибните ферми ще могат да се откажат от безчет филтри, защото ще бъде допустимо да се пресъздаде виталният цикъл в резервоара бързо и елементарно.

 Освен това ще бъде допустимо да се оборудват резервоари с по-голяма повърхност. Страната ще получи стотици тонове риба, създадена на по-ниска цена. Това значи, че рибата ще бъде по-евтина.

Хиляди ДНК проби в един флакон

ДНК е макромолекула, която съхранява неповторимия генетичен код на всеки жив организъм. ДНК проби са нужни на учените, да вземем за пример за тестване на медикаменти за проучване на генни нарушавания. ДНК пробите се съхраняват, с цел да предупредят за евентуални генетични проблеми в бъдеще.

Учени от Ростов на Дон сътвориха и подадоха патент за технология, която ви разрешава първо да създадете и по-късно комфортно да съхранявате хиляди ДНК проби.

ДНК нормално се съхранява замразена. Оборудването за това е скъпо, също така ви би трябвало място. ДНК пробите също са сложни за превозване и лесни за загуба, в случай че да вземем за пример спре токът. Ето за какво специалистите са създали специфичен химичен състав за тяхното предпазване.

Нанася се отмерено върху книжен субстрат, върху който по-късно се „ слага “ ДНК тестът. Съставът разрешава съхраняването на генома в продължение на доста години даже при стайна температура. Единственото изискване е да не се излага на слънчева светлина, прахуляк и влага.

" В момента не изпитваме усложнения с реагентите, има задоволителен брой локални производители. Всички снабдители са взаимозаменяеми. Самата технология е патентована. Нашият план е подготвен за мащабиране ", споделя един от създателите на нововъведението, откривател в Лабораторията по молекулярна генетика на Академията по биология и биотехнологии на Южния федерален университет Владимир Хачумов.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР