Поклоникът се върти и мисли за любов и единение на

...
Поклоникът се върти и мисли за любов и единение на
Коментари Харесай

Васил – единственият дервиш българин

Поклоникът се върти и мисли за обич и единство на човечеството

Васил Тосев е единственият българин, отдаден за дервиш в най-важния център на суфите – турския град Коня, където от 700 години обитават танцуващите от ордена Мевлеви. Той е вписан под номер 301 в листата на отдадените или почитателите на духовния преподавател и стихотворец Руми, наименуван още Мевляна. В Коня Тосев е получил дервишкото име Вели, което в превод значи светец.
 50-4  50-3  50-1  50-2  50-2a  50-2b  50-2c  50-6
Някои хора неправилно мислят, че щом си дервиш, би трябвало да си приел исляма, изяснява Тосев. Той самият е православен християнин. “Нашият нравствен преподавател Руми споделя, че суфите имат една единствена вяра и това е любовта към божественото. Призивът му е бил: “Ела, ела, който и да си – мохамеданин, християнин, евреин, даже да си богохулник и на огъня да се кланяш, даже да си пристъпил своите клетви стотици пъти, отново ела подобен, какъвто си ”, споделя дервишът. Затова духовният водач в Коня написа писмо на Руми и го пита по какъв начин може да кани християни, евреи, езичници, огнепоклонници, нарушители. “Какъв образец си ти за мюсюлманите, учителю? ”, възмущава се духовният водач. А Руми обръща листа и написа: “И ти ела ”.

Когато Руми умира на 17 декември 1273 година, на неговото заравяне в Коня се събират хора от всички националности и религии. Мюсюлманите отиват при градоначалника възмутени: “Как може, ние сме възпитаници, които погребват своя шейх, а тук има немюсюлмани? ”. Тогава един евреин споделил: “За нас Мевляна беше като хляба, а кой не е гладен? ”. Един християнин споделил: “За нас той беше като слънцето и всеки желае да бъде под неговите лъчи ”. Градоначалникът разрешил и до ден сегашен на 17 декември всяка година в Коня се събират над милион негови поклонници. Васил Тосев става дервиш откакто претърпява духовна промяна, за която споделя, че е мъчно да се изясни. “Реалността или тая пауза, която се получава в мислите в някакъв миг при медитацията – това не е прекарване, обаче пък след него всичко е напълно ново. Почваш да гледаш на нещата по един тотално друг метод. След това като че ли започваш да живееш за пръв път, ставаш доста по-жив, доста по-жизнен и деятелен ”, споделя Васил.

Към суфизма го насочва неговият преподавател по йога Шибенду Лахири от Индия. Когато идва в България, той непрекъснато приказва за суфите, пуска суфи музика. Преди десетина години в Пловдив Васил за пръв път вижда танц на достоверни отдадени дервиши. “Това ме сграбчи. Просто на момента си споделих, че би трябвало да стартира да се въртя ”, споделя той. Още на другия ден си купува книги на Руми, стартира да чете и незабавно стартира да се върти.

“Не всеки има дарба да се върти – споделя Васил. – Моят преподавател, шейхът Надир Деде ми показа, че като огледа един човек в очите, незабавно може да каже дали може да се върти или не. ” Когато дервишът се върти, си повтаря единствено името на Бог и нищо друго. Желанието му е само хората да се обичат и да бъдат едно.

Името на самия обред сема идва от смисъла на думата – “небе ”. Човек би трябвало да е като небето – изпразнен. Минават понякога облачета – това са мислите. През другото време има чувство за празнина. Сема стартира с един апел, с напеви, по-късно е самото въртене. Дервишите се въртят 4 пъти, или това са четири селяма ( ”поздрава ”). Първият привет е към Бог, вторият във Бог, третият със Бог, а четвъртият се назовава “завръщане ”. Следват песнопения. Всичко продължава към час и половина – два. Това е достоверният обред при отдадените дервиши, а не при някои, които танцуват за шоуто и за пари, без да са отдадени и да имат право на това, изяснява мъжът.

Той е поканен за ритуала по посвещаването персонално от Есин Челеби – лидер на ордена на мевлевите в Коня и 22-ро потомство правнучка на Руми – Мевляна. Тя управлява и фондацията International Mevlana Fondation и идва в Пловдив, където към момента е непокътнато и действа мевлеви хане (място, където се събират мевлеви) до ресторант “Пълдин ”. Есин Челеби кани Тосев в Коня, където го посвещават в възпитаник и почитател. За самия обред не приказва, защото за дервишите това е нещо доста персонално и интимно.

Тосев не знае дали има втори отдаден българин след него. “Тогава в Коня споделиха в формалната стратегия на Шеб’и Арус, че за пръв път измежду тях има българин. “Шеб’и Арус ” значи женитба. При суфите гибелта се чества, защото човек стопира да населява това тяло и се съединява с божественото. Руми споделя: “Живот след живот сме живели като канара, след това като цвете, като животно и най-после като човек ”. И задава въпроса: “Мислиш ли, че това е краят на твоето пътешестване? След като умреш, може би ще ти дадат крила и ще станеш ангел ”.

Мевлевите са били неразрешени доста години от основателя на светската турска страна Мустафа Кeмал Ататюрк, който афишира, че в Турция има една публична вяра – ислямът. Самата лидерка на братството на мевлевите Есин Челеби е родена в Дамаск, Сирия, защото родителите й са били изгнаници. После братството на мевлевите се възражда под егидата на ЮНЕСКО – за опазване на културното завещание.

Това не е фракция, само че не всеки може да стане почитател. Единствено децата на мевлеви имат право по завещание, другите би трябвало да бъдат поканени от преподавател, споделя Тосев. Той самият към този момент има предложение да стане преподавател и тогава ще би трябвало да одобри исляма. “Дали ще го направя? Не се знае още… Да, някои хора са ме упреквали, че като дервиш съм станал надали не дезертьор на вярата. Аз не считам по този начин. За мен християнството и мюсюлманството са една вяра. Старият завет целият го има в Корана, с разнообразни имена. Да не приказваме, че за суфите единствената вяра е тази на любовта сред хората. Неслучайно Руми сега е най-четеният създател в Америка – човек, живял преди 745 години. Няма публична вяра, която да отхвърля суфизма. ”

Оказва се, че наши бунтовници и възрожденски просветители са били дервиши. “Предполагам, че ги е привличало разбирането в суфизма, който не постанова някакви правила, хрумвания, канони. Човек би трябвало да е свободен в търсенето на божественото ”, разсъждава дервишът. Георги Бенковски да вземем за пример е бил почитател на различен дервишки медал – на бешикташите. Има разнообразни ордени съгласно името на духовните учители – мевлеви, бекташи, накшбанди, саари, халвети… Покрай всеки преподавател, при който се е случило прояснение, се оформя група и медал.

Васил споделя, че в живота дервишите са извънредно скромни хора, всеки си има някаква специалност. През деня си вървят на работа, няколко пъти седмично се събират на заседание, наречено сема мещ, където се извършва целият обред по дервишкото въртене. Отделно всяка събота също има сема в мевлеви хането.

Животът на Васил Тосев е заслужен за разказ. Роден е в Пловдив, приключва Средното учебно заведение за оператори на металорежещи машини “Антон Иванов ”. Няколко години работи като шлосер, а 12 години се занимава с оръжие и е шеф на оръжеен магазин.

“Преди трансформацията ми, която продължи 5 години, бях елементарен човек, като всички останали. Ходех на работа, в почивните дни на лов ”, споделя Васил. Новото хилядолетие го заварва в тежко здравословно положение. Тежи 110 кг и сърцето му непрекъснато излиза отвън темп, вършат му интервенция за байпас. Вдига доста високо кръвно, и то много постоянно, след което непосредствено припада. Това го тласка към решението да промени радикално метода си на живот. За 2 месеца от 110 кг смъква тежестта си до 65 кг. Казва, че това не става с недояждане, а с цялостна смяна на мисленето и на метода на живот. Сега учи другите.

“Никога не съм желал да се занимавам с нещо духовно, случи се последователно, след дълги години практики по укривам йога. Точно те провокираха най-голямата промяна в тялото ми ”, споделя Васил. След като учи укривам йога при учителя Шибенду Лахири, той приключва курса за преподаватели към Международната федерация по йога – ISPA. Днес продължава да подържа тегло към 65 кг и е учител по йога. Твърди, че нито една диета не е ефикасна, в случай че човек не промени изцяло метода си на живот.

Своята система е описал в книгата си “Поддръжка на човешкото тяло ”. Там споделя за личния си режим. Започва се с дихателни техники и изчистване на тялото. Те са правени от хиляди години, само че тогава всичко в окръжаващата среда е било чисто. Затова най-важното нещо е да се стартира с изчистване на тялото и по-късно се прибавят дихателни техники, физически извършения. В книжката има и препоръки за храненето, за повдигане имунитета на тялото.

“Моят апел към хората е да не употребяват медикаменти, това е химия, която се наслагва в нашите кафези и пречи на тяхната естествена работа. Мотото на моята брошура е, че всеки може да промени себе си, стига да има задоволително дисциплинираност, неизменност и самообладание. Дисциплината за мен това е йогата, постоянството е да се ползват нещата всеки ден, а търпението значи правене без очакване на резултат от това, което вършим. Защото има ли упования – има и разочарования, постоянно. А те провокират огромен стрес ”, споделя йога учителят.

Съвети


С йога дишане се смъкват повече килограми, в сравнение с с диета

 Васил Тосев като йога инструктор. Васил Тосев като йога инструктор.
Ако някой е решил да възстановява тежестта си, първото и най-важно нещо е да понижи количеството храна, безапелационен е Тосев. “Един суфи преподавател споделя по този начин: “Яжте към 500 до 800 г храна дневно ”. Учениците го питат това не е ли малко, а той дава отговор: “Не, тези 500 до 800 грама ще носят теб. Всичко, което изядеш от горната страна, ще го носиш ти ”. Един от бащите на медицината пък – Ибн Сина или Авицена споделя: “Тяло в придвижване няма потребност от лекуване ”, изяснява Тосев. Важно е да почистваме езика, носа, стомаха, червата. Езикът се е чистил от хората от хилядолетия, а и актуалните учени са го потвърдили, той всмуква силата, която се съдържа в храната.

Той самият яде 2 пъти на ден, към обяд и вечерта. На обяд хапва най-вече плодове, ядки и пие чай, вечер – една филийка с нещо. Сега лятото е минал на филийка самун, домат, сирене и малко чесън.

“Когато бях пълен, минах през много диети, само че резултат никакъв. Сваляш няколко кг, след това качваш двойно с йо-йо резултата. А и организмът се затлачва от ден на ден и в един миг спираш да сваляш. Много хора са ми се оплаквали, че гладуват по 10-15 дни без никакъв или със напълно незабележим резултат ”, споделя Васил. Причината е, че метаболизмът е занимателен, а клетките са задръстени с отпадъци. Трябва първо да се почисти организмът, след това да се премине към гладувания и диета. Но тя няма да е ефикасна без да се промени методът на живот. “То в действителност това е трансформацията. Виждането се случва тогава, когато в тялото се натрупа много сила ”, изяснява учителят по йога.
Възможно е с йога дишане да се смъкна кг за 2 часа, само че единствено в случай че се практикува особено постепенно дишане под управлението на йога инструктор. Бързото дишане вкарва огромен стрес в организма. Най-полезни са бавните дихателни техники, без задържане на въздуха, като главната цел е колкото секунди се вдишва, толкоз да се издишва. Това вкарва една естетика в тялото. Суфите също дишат на 7 секунди поемане и 7 издишване. Шерпите, които изкачват Хималаите, дишат на 4 секунди и по този начин си изравняват крачката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР