Поклонението за Цветница се отменя тази година, а литургията за

Поклонението за Цветница се отменя тази година, а литургията за ...

Без присъствие на миряни на литургиите за Цветница и Великден в Румъния.


Поклонението за Цветница се отменя тази година, а литургията за Възкресение Христово ще бъде отслужена в отсъствие на миряните, съобщи канцеларията на Светия синод на Румънската православна църква, предаде агенция Аджерпрес.

Около 82 процента от населението на Румъния са православни християни, католиците са около 4.3 процента, протестантите са 6.4 процента, а 7.4 процента изповядват други религии.

Според насоките на канцеларията на Светия синод, одобрени от патриарха на Румънската православна църква Даниел, църковните служби за Цветница, по време на Страстната седмица и на Великден ще протекат без присъствие на вярващи заради извънредното положение, въведено в контекста на епидемията от Covid-19.

Върбови и палмови клонки ще бъдат благословени в църквите на Лазаровден (11 април) и на Цветница (12 април) и ще бъдат раздадени от доброволци в енориите, които поискат. Доброволците ще носят защитни маски и ръкавици.

Изповеди и причестявания ще могат да се извършват както досега, само в домашни условия. При влизане в жилището на вярващия, свещеникът ще използва калцуни за еднократна употреба и санитарна маска, ще измие ръцете си със сапун и ще ги дезинфекцира, и ще използва само предмети, които преди и след това се дезинфекцират, посочва Светият синод.

Източник: mediapool.bg