Поклонението за Цветница се отменя тази година, а литургията за

...
Поклонението за Цветница се отменя тази година, а литургията за
Коментари Харесай

Без присъствие на миряни на литургиите за Цветница и Великден в Румъния

Поклонението за Цветница се анулира тази година, а литургията за Възкресение Христово ще бъде отслужена в неявяване на миряните, заяви канцеларията на Светия синод на Румънската православна черква, съобщи организация Аджерпрес.

Около 82 % от популацията на Румъния са православни християни, католиците са към 4.3 %, протестантите са 6.4 %, а 7.4 % изповядват други религии.

Според насоките на канцеларията на Светия синод, утвърдени от патриарха на Румънската православна черква Даниел, църковните служби за Цветница, по време на Страстната седмица и на Великден ще протекат без наличие на вярващи поради изключителното състояние, въведено в подтекста на епидемията от Covid-19.

Върбови и палмови клончета ще бъдат благословени в църквите на Лазаровден (11 април) и на Цветница (12 април) и ще бъдат раздадени от доброволци в енориите, които изискат. Доброволците ще носят защитни маски и ръкавици.

Изповеди и причестявания ще могат да се правят както до момента, единствено в домашни условия. При влизане в жилището на вярващия, свещеникът ще употребява калцуни за еднократна приложимост и санитарна маска, ще измие ръцете си със сапун и ще ги дезинфекцира, и ще употребява единствено предмети, които преди и по-късно се дезинфекцират, показва Светият синод.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР