Поклонението пред тленните останки на банкера Димитър Димитров е в

...
Поклонението пред тленните останки на банкера Димитър Димитров е в
Коментари Харесай

Поклонението пред банкера Димитър Димитров е в четвъртък

Поклонението пред тленните остатъци на банкера Димитър Димитров е в четвъртък, в черквата "Св. Неделя " от 11,30 часа, оповестиха околните му на "Банкеръ ".

Банкерът умря на 63-годишна възраст предходната седмица.

Димитров стартира кариерата си в Националния статистически институт. От 1982 година – 1987 година е шеф отдел и основен специалист в Българска национална банка, а от 1987 година до 1993 година работи в Строителна Банка АД, където поредно заема длъжностите шеф на отдел, вицепрезидент и президент.

През 1995 година е заместник–министър на икономическото развиване, а през 1996 година е подуправител на Българска национална банка.

От 1995 година до 1996 година е ръководител на Съвета на шефовете на Банкова консолидационна компания и през 1997 година е изпълнителен шеф на Банкова консолидационна компания. Това са едни от най-трудните му години, когато оцеляването минава само през окрупняването.

Бил член на управителния съвет на холдинг Доверие АД и част от дъщерните му сдружения. От ноември 2001 година до май 2011 година е изпълнителен шеф и ръководител на Съвета на шефовете на Насърчителна банка, в този момент Българска банка за развиване. На 30 септември 2014 година той беше определен от Министерството на финансите за член на Надзорния съвет на ББР.

Димитър Димитров защитаваше тезата, че ролята на държавната банка е да подкрепя развиването на микро, дребния и междинния бизнес в страната, да предизвиква износа и започващите компании, да отпуска мостово финансиране на бизнеса при усвояването на средства от еврофондовете. Но не щадеше от рецензия хората, които имитираха активност. И споделяше за тях, че силата е похабена в "свирката ", а не за действителни дейности.

Димитров постоянно настояваше, че професионализмът, а не политиката, би трябвало да стане водещ фактор в ръководството на банката. Смяташе, че би трябвало да се вкара и някаква форма на цивилен надзор. По този метод ще бъде предпазен публичният интерес. Неслучайно той учреди цивилен съвет за развиване на държавната банка.

„ Защото когато банките се употребяват за "играчки " от ръководещите и техните олигархични кръгове, има заплаха играчката да избухне и провалите да обиден доста хора “, беше споделил с присъщата си откровеност той пред „ Банкеръ “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР