Поклонението пред Стоянка Мутафова ще бъде на рождения ден на

...
Поклонението пред Стоянка Мутафова ще бъде на рождения ден на
Коментари Харесай

Утре се сбогуваме със Стоянка Мутафова


Поклонението пред Стоянка Мутафова ще бъде на рождения ден на Стефан Данаилов

Поклонението пред Стоянка Мутафова ще бъде в деня, когато умрелият на 27 ноември Стефан Данаилов щеше да навърши 77 години.

На 9 декември от 11 ч. до 16 ч. в Сатиричния спектакъл ще бъде поклонението пред тленните остатъци на огромната българска актриса Стоянка Мутафова.

Аплодираната от генерации българи и чужденци, Кралицата на българската комедия, Г-жа Стихийно злополучие, както постоянно я назоваха, умря на 6 декември на 97-годишна възраст след тежко и дълготрайно боледуване.

На 97-годишна възраст Мутафова бе най-възрастната интензивно играеща на сцената актриса.

С изключителна сила, постоянно с усмивка на разположение и ужасно възприятие за комизъм, Стоянка Мутафова бе на сцената повече от 70 години. Първата ѝ роля е още от 1945 година, когато играе прислужница в пиеса на Молиер.

 

" Кралица на българската комедия ", „ Фурия “, „ ураган “ и „ госпожа Стихийно злополучие “ са единствено няколко от множеството имена, които ѝ е дала публиката през продължителната ѝ кариера.

Мутафова в не едно изявление е споделяла: „ Мечтата ми е в никакъв случай да не стана естествена “.

„ Родена аристократка, шут - по предопределение... Една от най-големите Дами в българския спектакъл... Жена – история, освен по висотите на своя разсъдък, а и като създател, спомогнал за основаването на Сатиричния спектакъл и неговия образ... ”. С тези думи от обичаната ѝ Сатира се сбогуват с най-голямата си звезда.

" За мен този спектакъл (Сатиричният) е кажи речи всичко ", показа Мутафова през 2012 година, когато чества 90-годишен празник.

" Не усетих по кое време се изтърколи моето столетие… Шарено и цветно беше то, наситено с огромни събития, с огромни персони към мен. Винаги го поздравявам с " Добър вечер ", само че е рано да му кажа " Лека нощ " … Имах един кюнец като дете, криех го под леглото, и вечер гледах през него като през телескоп. Бях си набелязала няколко небесни тела и си фантазирах какво ли е там. Баща ми на смешка ме наричаше " Пътник сред звездите ".

 

Аристократката на българската сцена, с тези думи я разказа нейният другар и сътрудник артистът Славчо Пеев.

 

„ Стоянка беше човек и актриса, която притежаваше неповторими качества. Стоянка можеше да поддържа връзка както в живота, по този начин и на сцената с многочислената си вярна аудитория “, съобщи Пеев пред БГНЕС.

 



„ Преди всичко тя беше необикновено ерудирана и затова тя направи огромни функции на по-обикновени и необразовани хора. Без тази нейна осведоменост, тези функции в никакъв случай нямаше да се трансформира в емблематични “, сподели още той, визирайки Баба Гицка и доста други превъплъщения на актрисата.

Славчо Пеев вечно ще резервира прелестни мемоари за Стоянка от взаимните им турнета по страната. „ Стоянка беше човек живот, постоянно доста витална. Когато бяхме изтощени от дългия път или след следващата пиеса, тя ни крепеше и вдигаше в този живот. Стоянка беше неповторима жена, доста огромен човек, към този момент няма такива като нея “, спомня си Славчо.

 

Голям дял в живота на Стоянка Мутафова има нейният сателит в живота обичаният от всички Нейчо Попов, който си отиде през 1974 година „ Великият Нейчо Попов имаше огромно значение в живота. Той също беше неповторима персона. Стоянка постоянно си спомняше за него с доста топли думи “, съобщи Славчо Пеев.

През всичките си години на сцената Стоянка Мутафова в никакъв случай не е имала дубльорка. За своите функции тя постоянно е била единствена изпълнителка. В театралната си история, и това може да се ревизира в Сатиричния спектакъл, Мутафова е била заместена от друга артистка на 30 ноември 2016 година, поради постъпване в болница два дни преди зрелище.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР