Поклонението пред командира на бригадите Ал-Кудс от иранската Републиканска гвардия

...
Поклонението пред командира на бригадите Ал-Кудс от иранската Републиканска гвардия
Коментари Харесай

Ще доведе ли смъртта на ген. Солеймани до глобален конфликт?

Поклонението пред командира на бригадите „ Ал-Кудс ” от иранската Републиканска армия генерал-майор Касем Солеймани се състоя в неделя в свещения за шиитите Машхад. Той ще бъде заровен в родния си град Керман. Изглежда парадоксално, само че в миг, когато Иран е разтърсван от антиправителствени протести, пред тленните остатъци на убития от американски дрон военачалник се кланят десетки хиляди иранци. Този факт илюстрира сложността на обстановката вътре в страната и вън от нея, двойствената известност на генерала и невъзможната позиция на Съединени американски щати. Вътре в страната, Солеймани беше допустимото лице на един тъмен и все по-непопулярен режим – индивидът, който даваше мотив на гордите, само че смазани от глобите и интернационалната изолираност иранци да черпят самочувствие от способността му да се опълчва на Съединени американски щати. Извън нея, ръцете му бяха окървавени. Докато за едни той е воин, за други бе страшилище.

 

Солеймани трансформира слабостта на Иран в действие.

 

Той бе проектант на асиметричната подривна война против „ огромния и дребния Сатана ”- Съединени американски щати и Израел в Ирак, Сирия, Ливан, Йемен, Бахрейн, Афганистан и на всички места по света, докъдето доближава ръката на Техеран. Според бившия началник на израелския общоприет щаб Моше Яалон Солеймани е забъркан и в организацията на атентата в Сарафово, въпреки други източници да настояват, че тя е била солова акция на следената от Иран ливанска шиитска организация „ Хизбула ”. В продължение на повече от двадесет години Касем Солеймани плетеше мрежи на въздействие из целия Близък изток с една-единствена цел – изгонването на Съединени американски щати от района и построяването на иранска надмощие на тяхно място. Той е директно виновен за гибелта на стотици американци и точно присъединяване му в офанзивата против посолството в Багдад стана мотив президентът Тръмп да подреди гибелта му.

Смъртта на Солеймани провокира проливен дъжд от спорни реакции измежду публицисти и анализатори. Някои начертаха апокалиптична картина на световен спор, провокиран от верижна реакция сходна на тази, довела до Първата международна война след убийството на ерцхерцога на Австроунгария Франц-Фердинанд в Сараево. Други са скептични към сходни прогнози и акцентират неравнопоставеността в силите сред Иран и Съединени американски щати. Трети привиждат дефинитивна дестабилизация на Близкия изток с всички произлизащи от това последици за необятния район. Фигурата на Солеймани също разделя експертното мнение съгласно политическата и идеологическата му багра – едни го героизират, други го демонизират. Това, което убягва на множеството е подтекстът, рамката, в която се развива следващата огромна близкоизточна рецесия.

Трябваше ли Солеймани да почине,

 

сбърка ли Тръмп и какво значи всичко това?

 

От позиция на Съединените щати на президента Тръмп, Касем Солеймани трябваше да почине. Той бе зложелател от най-голям сан, представител на страна, която съгласно постулатите на линеещия към този момент интернационален ред е отвън всевъзможни правила, отвън закона. Специфичното тук е, че до момента в който президентът Буш си разреши да дестабилизира близката чужбина на Иран – Ирак, сякаш следвайки интернационалното право, само че по изцяло изфабрикувана диря – Саддам Хюсеин нямаше оръжия за всеобщо поразяване, които бяха мотивът интернационалната коалиция да получи мандат да го смъкна от власт през 2003 година, а президентът Обама изтегли войските на Съединени американски щати оттова, остана въздържан в сериозен интервал от време и по този начин и не формулира кохерентна политика за Близкия изток, президентът Тръмп работи в изискванията на мощно ерозирал мултилатерализъм, все по-често изместван от присъщия за Тръмп вид transactional politics. Тази „ политика на договорката ” сред две страни без оглед на общата картина, без отношение към традицонния след 1945 година американски ангажимент към интернационалното право и интернационалните институции се трансформира в

 

запазена марка на Тръмп

 

и „ новата нормалност ” в интернационалните връзки .

Постепенно ерозират престижът и въздействието на Съединени американски щати, учредени точно на уговорката към закони, институции и ценене на суверенитет, а с тях - и мълчешком приетото им от по-голямата част от останалия свят право на интервенция в районни спорове из целия свят и елиминиране на застрашаващи мира антисистемни играчи като Солеймани. Загубата на интернационална легитимност, за която виновност носят и предходни американски президенти, само че която се трансформира в белег на ръководството на Доналд Тръмп и която значително е разследване от желанието му да „ събере ” Съединени американски щати в рамките на непосредствените им ползи, изяснява разликата в отношението на доста хора към елиминирането на Касем Солеймани. Когато се разправиш с нарушител от името на всички, действаш като овластен и законен сътрудник. Когато го направиш само и единствено от свое име, изключително против представител на суверенна страна, намесата ти наподобява на разпра, даже той да е потвърдено отговорен.

Именно от това произлиза алтернативата на Съединени американски щати.
 

Касем Солеймани не можеше да не бъде отстранен,

 

само че не може и да бъде отстранен без сериозни последици. Очевидно гибелта му няма да провокира световен нуклеарен или даже стандартен спор, само че следствията от нея ще резонират по света за дълго. С присъщото си безгрижно отношение към големите отговорности на поста американски президент, Доналд Тръмп продължи да нагнетява напрежението, като съобщи, че Съединени американски щати разполагат с нови оръжия за два трилиона $ и че той ще насочи част от тях към Техеран, а след това оповести желанието си да удари петдесет и две цели в Иран, някои от тях с огромно културно-историческо значение за страната. Това не са думи на човек, който се пробва да завоюва мозъците и сърцата на близкоизточните нации за идеята на положителното. В отговор иракският парламент одобри резолюция, с която упорства американските войски да се изтеглят неотложно от страната. Ирак, за чието благоденствие американците проляха значително кръв и похарчиха несметни суми, към този момент не ги желае, даже и да отчетем обстоятелството, че държавното управление в Багдад е под въздействието на аятоласите. Очаквано, Иран разгласи, че няма да се преценява с нито една от клаузите на нуклеарния контракт. Така в границите на два дни така и така извънредно неприятната динамичност сред Иран и Съединени американски щати ескалира до точката на безспорното опълчване без изгледи за усъвършенстване.

В последна сметка ставаме очевидци на опитите на един президент да предотврати развой, с който се сблъскват всички водещи сили в историята на човечеството в зрялата фаза на развиването си. По думите на английския историк Пол Кенеди,

 

Съединени американски щати страдат от „ имперско разтежение ”

 

– оня миг, в който уговорките им по света стартират да надвишават желанието и опцията на страната да ги посреща. Тръмп инстинктивно схваща това и се пробва да спре или най-малко отсрочи момента, в който сънародниците му дефинитивно ще изберат изолационизма пред отговорностите на хегемона. Затова и не можеше да не подреди гибелта на Солеймани - едно е да се опитваш да се прегрупираш в лицето на цялостен калейдоскоп нови провокации, друго – да позволиш на открит зложелател да те унижава пред света. Съединени американски щати към този момент не са толкоз мощни, че да водят света еднолично, само че никога и за доста дълго време няма да са толкоз слаби, че да разрешат на различен да го направи, камо ли на представител на третостепенна мощ да ги унижава в район, където наличието им е десетилетно. Такова ще бъде и естеството на бъдещите спорове, в допълнение захранени от гибелта на Касем Солеймани – хибридно, асиметрично, без финален резултат. Много по-вероятно е гибелта на генерала да докара до краткотрайна готовност на иранците зад режима им, само че рано или късно, потисническата му природа ще ги изкара още веднъж на улицата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР