Поклонението пред бележитата оперна певица Христина Ангелакова ще е на

...
Поклонението пред бележитата оперна певица Христина Ангелакова ще е на
Коментари Харесай

Изпращаме оперната прима Христина Ангелакова


Поклонението пред бележитата оперна певица Христина Ангелакова ще е на 23 май от 10.00 часа във фоайето на Софийската опера и балет.

Опелото на известния мецосопран ще е от 12.30 часа в църквата "Света София".

Оперната прима си отиде на 73 години.

„ Късметлийка съм, тъй като цялостен живот съм правила това, което съм желала, което съм можела и по-голям шанс от това няма ”. Това бе споделила пред БГНЕС през 2014 година огромната българска оперна певица Христина Ангелакова.

Христина Ангелакова бе една от най-хубавите ни оперни певици, мецосопран, чийто луксозен глас е звучал на най-големите международни подиуми. В продължение на десетки години тя разнасяше славата на България по целия свят. Жената, която с неподвластен на времето възторг предаваше своите познания и умения да поддържа младите гении, организираше и осъществяваше едни от най-значимите събития в културния календар на България.

Родена е в Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва междинното си обучение в Шумен, след което се реалокира в София и се записва в Българската държавна консерватория (сега -Национална музикална академия „ Панчо Владигеров “) в класа на професор Сима Иванова. След завършването си отпътува за Италия, където записва специализация в академията „ Санта Чечилия “ в Рим. По-късно подписва тригодишен контракт с операта La Scala, където са и първите й обществени изяви. След редица награди в влиятелни международни състезания, тя е поканена да се завърне в България и да пее в Софийската национална опера. Завръща се у нас и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години, само че редом не стопира да гастролира по света. В интервала 2001 – 2004 година е шеф на Софийската опера. От 1985 година преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 година е доцент.

Христина Ангелакова ще се запомни с блестящи художествени превъплъщения на функции от италианската, съветската, френската и българската опера: Амнерис, Азучена, Кармен, Сантуца, Изабела от "Италианката в Алжир" на Росини, Маделон от "Андре Шение", Графинята и Полина от "Дама Пика", Марфа от "Борис Годунов", Ахросимова от "Война и мир", Дуеня от едноименната опера на Прокофиев, Лукреция от "Поругаването на Лукреция" от Бритън и други Певицата способства доста и за популяризирането на български опери като "Хан Крум" от Александър Йосифов, "Хан Аспарух" от Ал. Райчев, "Саламбо" на Веселин Стоянов.

Паралелно с активността си в България, тя направи и авторитетна интернационална кариера, отвела я до сцените на миланската Ла Скала, Римската опера, "Дойчеопер" – Берлин, Мюнхен, Будапеща, Дюселдорф, Лиеж, Лайпциг, Болоня, Палермо, Равена, Болшой спектакъл – Москва, Руан, Атина... Концертира из цяла Европа и в страната с авторитетни оркестри, камерни обединения и хорове. Христина Ангелакова в първите години на новия XXI век стана първата жена шеф на Националната опера и балет. Тя има почетно звание "Комендаторе" на Италианската република за изключителни заслуги към културата на Италия. Има и българско отличие - медал "Св. Св. Кирил и Методий". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР