Поклонението пред акад. Светлин Русев ще се състои на 30

...
Поклонението пред акад. Светлин Русев ще се състои на 30
Коментари Харесай

Поклонението пред Светлин Русев е в сряда

Поклонението пред акад. Светлин Русев ще се състои на 30 май, сряда, от 12.00 часа в централното предверие на Националната изложба – Квадрат 500.

Големият български художник Светлин Русев умря в събота. Той издъхна в дома си дни преди да навърши 85-годишна възраст.

„ Живописец с колосален обсег, нечовешка сила и удивителна продуктивност, държавник с изострена обществена сензитивност, буен колекционер на творби на изкуството, акад. Русев беше енциклопедична персона с дълбоки знания и разностранни ползи. Върхът, по който се равняват. За учениците си остава учителят, който безпогрешно разпознаваше и развиваше гения им, разкриваше нови хоризонти и благоприятни условия пред тях. Умееше да отстоява дела, каквото и да му коства това. Ярък създател и мъдрец, неотклонен будител, чието мощно духовно наличие и въздействие се простират оттатък географските и времеви граници. Дори оттатък гибелта! Прощавайте Маестро!”, написаха сътрудниците му от Национална изложба.

Светлин Русев е един от най-изявените български създатели на XX и XXI век. Завършил е живопис при професор Дечко Узунов. Неговите картини са мечтан експонат във всяка една изложена сбирка. Автор е на десетки пана и фрески, в това число в НДК и църквата в Рупите. Светлин Русев взе участие интензивно в публичния и политическия живот. Бил е ръководител на Съюза на българските художници, шеф на Националната художествена изложба и два пъти народен представител в групата на Българска социалистическа партия. Светлин Русев е бил депутат. От малцината, дръзнали да опонират и на своите - да вземем за пример на Тодор Живков, за Паметника „ 1300 години България”.

„ Той беше доста обран човек. Никога не разясняваше нищо персонално. Впечатляваше ме възприятието му за комизъм. Преди 20 години разбрах какво е да се трудиш в региона на изкуството. За такива персони няма ден, няма нощ, няма почивен ден. Той беше създател, не служител. На Светлин Русев всеки беше подготвен да помогне. Той даваше, само че и получаваше доста насреща. Отстрани нещата изглеждаха леки и лесни, а в действителност откъм гърба стоеше постоянно доста познание и доста труд”, описа Аделина Филева, шеф на Софийската градска изложба пред "Събуди се " по NOVA.

„ Ние бяхме в първия випуск на Светлин Русев. Може би по тази причина той беше извънредно въодушевен. Водехме диалози на разнообразни теми”, спомня си проф. Десислава Минчева, учител в националната художествена академия.

„ Светлин Русев беше невероятен човек. Той ни даваше уроци по добродетелност, не беше просто учене на поминък ", професор Ивайло Мирчев, учител в националната художествена академия

„ Светлин беше една фигура, която обединяваше всичко, което може да влезе в съзнанието на един създател. Благодарни сме, че се познавахме с него и имахме опцията да работим дружно. Той беше тук преди десетина дни, с цел да донесе една от последните си произведения, с цел да взе участие в една обща галерия, отдадена на духовните полезности. Разговаряхме, само че по нищо не личеше, че той усеща някаква тежест”, описа Илия Велчев от Художествената изложба в Плевен.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР