Поклон, безшумни жрецо на свяст и на светлик, за вечното,

...
Поклон, безшумни жрецо на свяст и на светлик, за вечното,
Коментари Харесай

Поклон, учителю народни!

Поклон, безшумни жрецо
на свяст и на светлик,
за безконечното, борецо,
на съдбини, творецо
безимен и популярен!
Иван Вазов , "Народният преподавател "

За теб, учителю, будителю български, са нашите благодарствени думи! Нашата респект към тебе е за твоя труд, за светлината, с която озаряваш мозъците, за топлината, която внасяш в душите! Ти заслужаваш поздрави, усмивки и цветя! Поклон на тебе, учителю!
Трижди проклети да са тези, които не те признават, които те хулят и нараняват! Без теб, учителю, никое общество не може да съществува и да върви напред! Кой би придобил познания и мъдрост без тебе, учителю? Ти с родителска любов и внимание поемаш децата ни, с цел да ги въведеш в знанието, да ги обучиш в науките, да ги научиш на учтивост и правдивост.
Днес учителят е подценяван, отричан, хулен. Неговият труд не се признава и не се прави оценка уместно. Всичките "реформи ", които от години унищожават учебното заведение ни, се стоварват върху него. Всичките прищявки на днешните родители би трябвало да търпи. Посяга се на достолепието му, застрашено е физическото, психическото и духовното му оцеляване.
Защо стана така, че първата, най-необходимата, най-почитаната специалност - УЧИТЕЛСКАТА, остана без авторитет? Защо бягат от учителството младите, за какво единствено по последна нужда поемат тази остаряла и благородна специалност? Защо страната в този момент е решила да предприеме крайни ограничения - със "съкратен курс на образование " да приготвя хора от други специалности за учители в класните стаи, останали без педагози.
Учителят е в основата на всяко образование. Без него няма лекари, няма икономисти, няма юристи, няма програмисти, няма никакви експерти. Нашите управници от годините на прехода носят огромната виновност учителят да е подложен на ниско ходило, да е подценяван и неоценяван! Днешният дефицит на учители занапред ще се отразява зле на нашата индустрия, на цялата ни стопанска система, на цялото ни общество. Това ще се отрази пагубно в бъдеще на страната и на нацията ни, в случай че въобще остане такава след всеобщото бягство на млади българи през Терминал 2.
Да бъдеш преподавател е предопределение! Това е най-древната, неумиращата, безконечната специалност! Учителството е МИСИЯ, която би трябвало да бъде издигната уместно високо в публичната подчиненост! Речено е: "Почитай и уважавай учителя като родителя! "
Вярно е, през днешния ден имаме и учители, които са надалеч от идеала ни за тази специалност, които не са качествени експерти, които нямат душа за децата и са недостойни да бъдат в лоното на великата педагогическа колегия. Но виновността за това носи цялото общество и най-много управниците на страната. През целия злощастен 30-годишен преход нашите държавни управления отричаха възпитанието на младото потомство (то, видите ли, било "комунистическа отживялост "), правеха несполучливи промени в образованието, пропускаха сериозната подготовка на учителските фрагменти, изоставяха тяхната специализация и подготовка, избутваха все на назад във времето финансирането и заплащането на учители и възпитатели. Сериозно ли е през днешния ден да се приказва по какъв начин "след три години учителските заплати ще се удвоят "? В резултат на държавното занемаряване и безучастие в този момент берем горчиви плодове: неприятно образована, невъзпитана, нападателна юноша, която даже не желае да се труди, основава проблеми на родители и общност! Изключенията единствено удостоверяват правилото.
Управници наши, в случай че желаете страната да върви по верните пътища, в случай че желаете да съществува и да се развива добре обществото ни, в случай че желаете да ни има като българи, започнете от УЧИТЕЛЯ! Поставете го на първото място, което той е имал през годините и почтено е заслужил!

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР