Показва се само едната гледна точка - тази на пациентите

...
Показва се само едната гледна точка - тази на пациентите
Коментари Харесай

Д-р Дечев: Втълпява се, че всички иновативни медикаменти са по-добри, а това не е така

Показва се единствено едната позиция - тази на пациентите и пациентските организации, а зад тях стои фармацевтичният бранш. На обществото се втълпява, че всички новаторски лекарства превъзхождат по-старите, само че не постоянно новите медикаменти би трябвало да бъдат поставяни в графата ”положително действащи”. Така шефът на УМБАЛ ”Свети Иван Рилски” доктор Дечо Дечев разяснява пред Bulgaria ON AIR разисквания здравен мораториум.

Преди няколко дни депутатите одобриха едногодишен мораториум за финансирането на новаторски медикаменти и сключването на контракти с нови лечебни заведения през 2018 година Веднага след решението пациентски организации се надигнаха против това решение и желаеха налагане на несъгласие от страна на президента Румен Радев. Омбудсманът Мая Манолова пък разгласи, че ще сезира Конституционния съд по този проблем.

По думите на доктор Дечев от 10 ново внедрени лекарства, единствено 2 от тях превъзхождат с нещо по-старите, само че в това време фармацевтичните компании влагат към 1 милиарда евро за изработката на едно такова лекарство, а нашата страна е добър терен за избиването на тези пари.

" Парите, отпуснати за здраве, би трябвало да се харчат за медикаменти с потвърден резултат. Въпреки това, когато става въпрос за лекуване, не би трябвало да се приказва за икономисване на пари ", добави още той.

Според шефа на УМБАЛ " Свети Иван Рилски " няма пациентска организация, която да е протестирала против налагането на някакъв тип мораториум или предел във връзка с някое болнично заведение.

" Има позитив в този мораториум, тъй като през това време ще се изиска умело мнение. Ще може да се подберат качествените и настоящи медикаменти и да се набират единствено те, а не недействащи ", показа още докторът.

Д-р Дечо Дечев означи, че бюджетът за опазване на здравето ще покрие единствено 50% от разноските на този бранш и още веднъж пациентите ще би трябвало да заплащат за " това-онова ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР