Показно убийство шокира столицата вчера - известният бизнесмен Петър Христов

...
Показно убийство шокира столицата вчера - известният бизнесмен Петър Христов
Коментари Харесай

8 куршума за бизнесмена Петър Христов ОБЗОР

Показно ликвидиране шокира столицата през вчерашния ден - известният предприемач Петър Христов бе убит до мола на бул. " България " в региона на кв. " Манастирски ливади ". Покушението против притежателя на една от огромните български компании за произвеждане на млечни артикули е осъществено 5 минути преди 10 часа. Христов е прострелян пред офиса на компания " Лактима " на ул. „ Ралевица”, където пристигнал на работа с водача си. По 49-годишния Петър Христов е стреляно 8 пъти.

Според първичните данни незнайният причинител е причаквал жертвата си на ул. " Ралевица ". Когато предприемачът излязъл от джипа, килърът създал няколко изстрела, част от които попаднали в гърдите на предприемача, съобщи БНР. Стреляно е с малокалибрен револвер, евентуално от близкия градеж.
Единственият, който е видял разстрела, е водачът на Христов. Той откарал тежко ранения предприемач във ВМА. За страдание, реанимацията се оказала безуспешна и Христов умрял от раните си половин час по-късно.

Основните версии, по които се работи, са свързани с бизнеса му. Не се изключва и разновидността покушението да е обвързвано с персоналния му живот.

Няма данни по отношение на Петър Христов да са отправяни закани. Не е имал защита. Имал е фирмен автомобил с водач, който го е придружавал. Това съобщи на ексклузивен брифинг шефът на Главна дирекция „ Национална полиция “ основен комисар Христо Терзийски.

Към момента няма сведения Христов да е имал ползи в търговия с високорискови акцизни артикули, стана ясно още по време на конференцията. Проверява се и вероятността да е погубен, тъй като е съдействал на полицията и прокуратурата за откриване на тежко престъпно закононарушение.

Целият квартал " Манастирски ливади " бе отцепен от полицията през вчерашния ден. Огледите на мястото на престъплението продължиха часове.

49-годишният Петър Христов бе един от най-големите играчи в българския млечен отрасъл. Той е прочут с близкото си другарство с ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и с някогашния началник на ГДБОП Станимир Флоров. Навлезе в общественото пространство още в средата на 90-те години, когато стартира огромен бизнес в Горна Оряховица и Велико Търново. По това време бе притежател на футболния тим на Локомотив (ГО) и го вкара в " А " група.

Беше великодушен донор, отхвърли да е народен представител

Петър Христов е част от Съвета на шефовете на холдинга „ Пропъртис Мениджмънт Груп”, излиза наяве от Търговския указател. Холдингът сплотява сдружения от хранително-вкусовата индустрия, инфраструктурата, строителството, туризма, eфинансови и консултантски компании и е притежател на " Лактима " ЕАД.

Роден на 17 ноември 1968 година в Силистра. Израснал е в село Самоводене, където приключва главно обучение. През 1983 година е признат в Средно сержантско военно учебно заведение „ Георги Измирлиев” - Горна Оряховица, в пробната паралелка на Министерството на защитата, която приключва с отличие. После стартира работа в министерството и е признат във ВНВУ „ Васил Левски”. Завършва висшето военно учебно заведение в остарялата столица през 1991 година и същата година напуща армията. През 2000 година приключва магистратура по финанси в Свищовската стопанска академия, а по-късно и право.

Една от най-загадъчните страници в живота му е решението да замине за Афганистан и да се бие за съветската войска против муджахидините. Издадено му е особено позволение, с цел да може да стане част от фамозната 40-та войска. Там Христов прекарва година и половина и завързва огромни другарства. Самият той обаче не желае да разяснява тази част от своя живот. Негови близки настояват, че от борбите там има белег на рамото. Срещу него са стреляли с ракети „ Стингър” до момента в който е бил на съветски хеликоптер.

Кариерата на Христов стартира в армията, а през 1991 година той влиза в охранителния бизнес. През 1996 година приватизира бившето великотърновско млекопреработвателно дружество " Сердика ", като го преименува в " Лактима Балкан ". Дружеството е част от холдинга на Петър Христов " Пропъртис Мениджмънт Груп ", в което влизат още компании за строителство и недвижими парцели.
На името на Петър Христов има регистрирани над 100 компании. В медийни изявления се твърди, че преди време е бил непосредствен и до силовата формация СИК.

Убитият нееднократно е заявявал поддръжката си за ГЕРБ по време на предизборни акции, а в медии името му е посочено като непосредствен на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Христов се изявява и като сътрудник на локалната власт, финансирайки построяването на детски площадки и спортни зони. Даряваше и средства за развиването на детския футбол.

През 2013 година Христов е бил повдигнат за кандидат-депутат от ГЕРБ, само че се е отказал.
Името на Петър Христов бе обвързвано и с делото против някогашния шеф на звено " Борба с проведената престъпност " във Велико Търново Орлин Тодоров през 2012 година От обвинителния акт против Тодоров стана ясно, че той редовно е предоставял класифицирана информация от СРС-та на предприемача Христов по знакови случаи, като „ Бебето във фризера”, „ Килърите” и „ Фалшификаторите”. Двамата се познавали още от 1990 година Две от делата за подслушване против някогашния министър Цветан Цветанов бяха свързани точно с Орлин Тодоров.

Петър Христов е прочут с огромната си дарителска активност. Стана известен като благодетеля на Мануела Горсова - момичето, което пострада при жестоката злополука, провокирана от състезателя по фигурно пързаляне Максим Стависки. Бизнесменът помагаше финансово за лекуването на момичето в Израел, което остана приковано на легло след случая.

" Лактима " измежду водачите на пазара

" Лaктимa " EAД e пpoизвoдитeл нa млeчни пpoдyкти - aйpян, киceлo и пpяcнo млякo. Tя e пpaвoпpиeмник нa бившeтo пpeдпpиятиe " Mлeчнa пpoмишлeнocт ", кoeтo пpeз 1996 година e пpивaтизиpaнo.

Кoмпaниятa e eднa oт вoдeщитe в Бългapия в ceгмeнтa нa млeчнaтa пpoмишлeнocт. Пpoизвeждa киceли, пpecни, oвкyceни млeкa. Haй-paзпoзнaвaeмият пpoдyкт e " Aйpян Бaлкaн ", c кoйтo дъpжи 75-80% пaзapeн дял в кaтeгopия тeчни млeкa.

Първата компания, която вкарва индустриалното произвеждане на обичайния български айрян.

" Лактима " има лична непокътната комерсиална марка, под която създава продуктите си „ Лактима Балкан”. Компанията е водач в производството на млечни артикули. Има складови бази в София, Бургас, Пловдив, Стара Загора.

Пpиxoдитe нa дpyжecтвoтo зa 2016 година дocтигaт 12.8 млн. лева, кoeтo e pъcт oт 18.5% cпpямo гoдинa пo-paнo. Дo мapт мeceц 2013 година " Лактима " e била eднoличнa coбcтвeнocт нa Пeтъp Xpиcтoв, cлeд кoeтo e пpexвъpлeна нa дъщepя мy - Mиxaeлa, coчaт дaнни oт Tъpгoвcкия peгиcтъp.

 8 патрона за предприемача Петър Христов ОБЗОР  8 патрона за предприемача Петър Христов ОБЗОР  8 патрона за предприемача Петър Христов ОБЗОР  8 патрона за предприемача Петър Христов ОБЗОР  8 патрона за предприемача Петър Христов ОБЗОР  8 патрона за предприемача Петър Христов ОБЗОР  8 патрона за предприемача Петър Христов ОБЗОР  8 патрона за предприемача Петър Христов ОБЗОР
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР