Показателят Бизнес климат в промишлеността пада през юни с 1.2

...
Показателят Бизнес климат в промишлеността пада през юни с 1.2
Коментари Харесай

Бизнес климатът се влошава през юни

Показателят " Бизнес климат в индустрията " пада през юни с 1.2 пункта на месечна база. Основната спънка продължава да е несигурната икономическа среда, следвана от дефицита на личен състав.

Още по тематиката
Същото се случва в търговията на дребно и строителството

Най-големи оптимисти са търговците, най-резервирани са в индустрията

Бизнес климатът в България се е влошил през юни - понижението е с 0.7 пункта спрямо предходния месец. Принос за смяната имат по-негативните настройки в индустрията и услугите, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). В същото време обаче част от този резултат върху общия индикатор се компенсира от мнението на бизнесмените в строителния бранш и търговците на дребно, което се усъвършенства. За съпоставяне - предходния месец имаше общо покачване в размер на 3.2 пункта вследствие на позитивни оценки на представителите на бизнеса във всеки от четирите обсъждани бранша.

Сред най-често посочваните провокации пред фирмите на интервюираните мениджъри са несигурната икономическа среда, незадоволителното търсене и конкуренцията.
Промишленост и услуги

След като означи покачване през май, индикаторът " Бизнес климат в индустрията " понижава през юни с 1.2 пункта на месечна база, демонстрират данните на Национален статистически институт. Основната причина за това е индустриалната интензивност - в този момент и през идващите шест месеца. Настоящата интензивност спада по отношение на май (с 3.8 пункта), което евентуално е и повода за релативно по-песимистичните упования за положението на компаниите през идната половин година. В същото време обаче данните демонстрират, че компаниите имат повече поръчки от страната. Вероятно те са за осъществяване в кратковременен интервал от време, защото са съпроводени с усъвършенствани настройки за идното тримесечие. Основната спънка пред бизнеса продължава да е несигурната икономическа среда, посочена от всеки втори интервюиран, следвана от дефицита на личен състав (25.9%) и незадоволително търсене (22.3%).

Успоредно с индустрията по линия на услугите също се отбелязва утежняване на бизнес средата през юни - с 3.7 пункта по отношение на предходния месец. Въпреки че актуалното положение на фирмите в бранша, наред с търсенето на услуги, се усъвършенства по отношение на май, упованията са по-резервирани за останалата част от годината. Резултатите от анкетата на Национален статистически институт демонстрират, че мениджърите имат по-негативни отзиви както за идното тримесечие, по този начин и за полугодието - индикаторът за бъдещо бизнес положение пада надлежно с 6.1 и 8.6 пункта. Основните провокации пред компаниите са конкуренцията в сектора (41.2%), следвана от несигурната икономическа среда, посочена от всеки трети, въпреки този % да спада за четвърти следващ месец, и незадоволително търсене (18.6%).

Строителство и търговия на дребно

Факторите, които дърпат леко нагоре общия индикатор за бизнес климата през юни, са усъвършенстваните настройки в строителството и търговията на дребно. По линия на строителния бранш покачването е с 2.2 пункта по отношение на предходния месец, като главната причина за това са високите упования за интензивността през идващите шест месеца. Макар поръчките да спадат, представителите на бизнеса са по-оптимистично настроени както за настоящото си бизнес положение, по този начин и за бъдещото. Очакванията за цените са те да се запазят на настоящето ниво през идващите месеци, а огромните спънки пред бранша са още веднъж несигурната среда, посочена от всеки втори управител, конкуренцията в сектора (36.3%) и дефицитът на фрагменти (32.5%).

Другият позитивен фактор за месеца идва от търговците на дребно - бизнес климатът се е подобрил леко с 0.7 пункта по данните на Национален статистически институт. Повишението е вследствие на по-добрите оценки на представителите на бизнеса във връзка с актуалното положение на компаниите им. От друга страна обаче, нарастването щеше да е по-значително, в случай че не беше забележителното утежняване в упованията за размера на продажбите и поръчките през идващите три месеца. Най-често посочваните провокации са конкуренцията в сектора (56.5%), търсенето (50%) и несигурната среда (43.4%).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР