Поканих Стево Пендаровски да посети България и той прие моята

...
Поканих Стево Пендаровски да посети България и той прие моята
Коментари Харесай

Румен Радев: Диалогът с Пендаровски се получава

Поканих Стево Пендаровски да посети България и той одобри моята покана, съобщи президентът Румен Радев, съобщи специфичният делегат на БГНЕС в Скопие.

Имахме доста ползотворни диалози и с ръководителя на Народното събрание, и с новия президент. Очаквам доста! Диалогът с Пендаровски се получава. Северна Македония ни е най-близката страна, сподели президентът Радев след диалога в президентската резиденция „ Водно ” с новия президент на югозападната ни съседка.

Българският президент заяви пред медиите, че с сътрудника си са споделили тематики от необятен набор, които касаят и европейската, и евроатлантическата вероятност на Македония и двустранните връзки.

„ България би трябвало да има европейски метод към Република Северна Македония, а това ще рече да продължаваме работа в две съществени посоки. Първо, европейската и евроатлантическата вероятност на страната са от изключителна значимост за България и по тази причина би трябвало всеобхватно да оказваме помощ, да поддържаме нейните старания за покриване критериите за участие. Защото, както споделих и на двамата, ние сме си най-близки на Балканите. Хората от двете страни на границата споделят обща история, просвета, вяра и език ”, съобщи Румен Радев.

Той означи, че въпреки това България би трябвало да ползва европейските правила и критерии, когато отстоява своя народен интерес.

„ Споделих с ръководителя на Народното събрание и пред президента Пендаровски, че чакам друга динамичност в работата на така наречен Мултидисциплинарна експертна комисия, която изостава в своята работа. Също по този начин им споделих, че имахме разнообразни подходи, когато сключвахме договорите за добросъседство. Ние за разлика от Гърция не сме притискали Република Македония с някакви ултиматуми за период, само че ние чакаме, че активността на тази комисия би трябвало да има по-широк набор и тя не може да продължава до безспир. Да, разбирам, че моментът е доста прочувствен за Република Северна Македония, за малко време тук се случиха значими моменти, засягащи еднаквост, национално самочувствие и така нататък. Но няма по какъв начин да продължава до безспир, тъй като ние всички тези неща, които би трябвало да се случат по този контракт, би трябвало да залегнат и в учебниците, и в издателствата, и в медиите, и в съзнанието и настройките на хората. Защото, в случай че продължаваме по този начин, ще се окаже един ден, че Македония е фиктивен член на Европейски Съюз, а ще са останали противоречиви въпроси, които могат да основават проблеми, което не е в духа на две държави-членки на Европейски Съюз ”, разяснява президентът Радев.

Държавният глава заяви, че е получил схващане по поставените от него въпроси от новия македонски президент. Радев означи, че е значимо страната ни да ползва европейските механизми и да бъдем безусловно предсказуеми и да знаем какво пожелаваме и накъде вървим. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР