Поканата в Официален вестник на Европейския съюз за участие в

...
Поканата в Официален вестник на Европейския съюз за участие в
Коментари Харесай

Официалната покана за АЕЦ Белене ще е факт до края на май

Поканата в Официален вестник на Европейския съюз за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител за създаване на АЕЦ " Белене " се чака да бъде оповестена до края на май или първите дни на юни, разяснява пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова в петък.

Тя посочи, че Европейската комисия е уведомила българското енергийно министерство, че процедурата би трябвало да бъде преведена на всички публични езици на държавите-членки на Европейския съюз, което лишава време.

Срокът за подаване на заявки е 90 дни

Енергийният министър добави, че откакто поканата бъде оповестена, ще стартира да тече срокът за подаване на заявки за присъединяване, който е 90 дни, считано от датата на издание ѝ в Официалния вестник на Европейски Съюз. Индикативният период за привършване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на издание на поканата.

Министерството на енергетиката разгласи на 11 март процедурата за търсене на стратегически вложител за довършването на АЕЦ " Белене ", за миноритарни акционери и за потребители, които ще изискат да сключат дълготрайни контракти за изкупуване на тока от бъдещата нуклеарна централа. Условията на процедурата са нужните пари за плана да не надвишават 10 милиарда евро и въвеждането му в употреба да стане за 10 години, като страната няма да даде никакви гаранции за реализацията на атомната централа, нито ще изкупува тока от нея.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР