Покахонтас (рождено име Матока; по-късно известна като Ребека Ролф, родена

...
Покахонтас (рождено име Матока; по-късно известна като Ребека Ролф, родена
Коментари Харесай

Покахонтас се омъжва за английския колонизатор Джон Ролф

Покахонтас (рождено име Матока; по-късно известна като Ребека Ролф, родена към 1595, умряла през март 1617) е индианка от днешния щат Вирджиния, Съединени американски щати, обвързвана с американската колония Джеймстаун. Покахонтас е щерка на вожда Похатан, лидер на родов съюз от района Тайдуотър във Вирджиния. Според необятно известната легенда тя избавя живота на британския заложник Джон Смит през 1607 година като поставя главата си върху неговата когато татко ѝ подвига бойната си сопа, с цел да го убие.
Покахонтас е пленена от англичаните по време на Англо-индианската война от 1613 година и държана за откуп. Докато е в плен, приема християнството и се преименува Ребека. Когато се отваря опция да се върне при племето си, избира да остане при англичаните. През април 1614 година се омъжва за тютюневия плантатор Джон Ролф и през януари 1615 година им се ражда наследник Томас Ролф.
През 1616 година фамилията отпътува за Лондон. Покахонтас е показана в британското общество като образец за „ цивилизован дивак “ за повишение вложенията в колонията Джеймстаун. Става за малко известна, облича се елегантно и участва на пиеса в замъка Уайтхол. През 1617 година семейство Ролф отплава назад за Америка, само че Покахонтас умира ненадейно в Грейвсенд, графство Кент. Причината са гибелта ѝ е незнайна. Погребана е в Англия, само че точното място също не е известно.
Множество места, забележителности и артикули в Съединени американски щати са кръстени на Покахонтас. Нейният живот е обект на художествени творби в региона на изобразителното изкуство, литературата и киното. Нейни наследници по линия на сина ѝ Томас са: членове на Първите фамилии на Вирджиния, първите дами Идит Уилсън и Нанси Рейгън, астрономът Пърсивал Лоуъл и участникът в американско риалити шоу Бенджамин Уейд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР