Покачващите се цени на суровините са предизвикателство и за бизнеса

...
Коментари Харесай

Мъск загатва за „значителен“ инфлационен натиск


Покачващите се цени на суровините са предизвикателство и за бизнеса на Tesla
(снимка: CC0 Public Domain)

Главният изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск сподели, че производителят на електрически коли, както и неговата ракетна компания SpaceX, са изправени пред „ забележителен “ инфлационен напън във връзка с суровините и логистиката. Той показа това в обичаната си обществена мрежа Twitter в неделя.

Технологичният необут зачекна тематиката за прогнозите за инфлацията и сподели, че фирмите му „ не са сами “. После той препечата линк към публикация, съгласно която спорът сред Украйна и Русия е довел цените на суровините до най-високите им равнища от 2008 година насам.

Руско-украинската рецесия докара до скок в цените на металите, употребявани за построяването на колите, написа. Това касае всичко – от алуминий, който се употребява за каросериите, до паладий, който се ползва в катализаторите и висококачествения никел, прилаган за батериите за електрически транспортни средства. Най-вероятно този скок на цените ще се поеме от клиентите.

Покачващите се цени на суровините са предизвикателство за всички бизнеси по света и провокираха опасения по отношение на стопанската система в световен мащаб. Все отново електрическите автомобили са изключително мощно наранени, тъй като множеството мастодонти в автомобилния бранш към този момент дават приоритет на електрическите си модели, а редица новостартиращи компании се приготвят да пуснат напълно нови модели. Всичко това е в допълнение усложнено и от световния недостиг на чипове.
още по темата
„ Точно когато очакванията, че дефицитът на полупроводници намалява… нашествието провокира нови спирания на доставките на съществени материали и обезпокоителен скок в цените “, сподели анализаторът на Hargreaves Lansdown Сузана Стрийтър. Анализаторите на Wells Fargo пък означават, че цените на никела са се повишили със 130%, до момента в който кобалтът, литият и алуминият са поскъпнали с 16% до 88% тази година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР