Покачването на морското равнище ще се превърне в сериозно предизвикателство

...
Покачването на морското равнище ще се превърне в сериозно предизвикателство
Коментари Харесай

Необратимо покачване на морското равнище през следващите столетия

Покачването на морското ниво ще се трансформира в съществено предизвикателство пред човешката цивилизация през идващите епохи, даже и в случай че бъде реализирано интернационално съглашение за осъществяване на климатичните цели и неотложно бъдат отстранени излъчванията . Това са открили учени в ново проучване, представено от " Гардиън ".

Светът ще би трябвало да се бори с непрекъснато повишаване на морското ниво до 2300 година, без значение от подхванатите дейности за битка с климатичните промени.
 Заплахата за човечеството от океаните и топенето на ледените покривки ще нараства
Заплахата за човечеството от океаните и топенето на ледените покривки ще нараства

Човечеството би трябвало да промени фрапантно метода, по който създава артикули и ги употребява

Дори и в случай че държавните управления изпълнят уговорките си към Парижкото съглашение за климата от 2015 година, първите 15 година от съглашението ще доведат до задоволително обособяване на излъчвания, които ще причинят повишаване на морското ниво с към 20 сантиметра до 2300 година

При този сюжет, направен от учените, се допуска, че всички страни са изпълнили обещанията си за понижаване на излъчванията до 2030 година и по-късно ненадейно отстраняват всички излъчвания. Но в фактически доста малко страни са на път да изпълнят заложените в Парижкото съглашение цели за понижаване на световното стопляне до 2 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалната епоха.

" Дори и с обещанията от Париж ще има огромно повишаване на морското ниво ", разяснява Питър Кларк от Държавния университет в Орегон, който е съавтор на проучването, оповестено в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences.

" Морското ниво има доста дълга памет, даже и да стартираме да намаляваме температурата ", счита климатологът.
 Климатичната рецесия: 11 000 учени предизвестяват за „ неизказано страдание” на Земята
Климатичната рецесия: 11 000 учени предизвестяват за „ неизказано страдалчество ” на Земята

Те оферират няколко незабавни ограничения

Учените са употребявали компютърен модел да симулират повишаване на морското ниво в отговор на разнообразни равнища на излъчвания , като вземат под внимание излъчванията исторически от 1750 година и какво ще бъде равнището на излъчванията от 2015 до 2030 година, в случай че страните изпълнят отговорностите си към Парижкото съглашение.

Около половината от 20-сантиметровото повишаване на морското ниво може да се припише на дейностите на петте най-големи замърсители в света - Съединени американски щати, Китай, Индия, Русия и Европейски Съюз, съгласно откривателите. Съединени американски щати е основният проектант на Парижкото съглашение, само че тази седмица Доналд Тръмп разгласи, че страната публично напуща договорката.

Преди няколко седмици беше оповестено ново изследване , съгласно което жилищата на 300 милиона души ще бъдат наводнявани минимум един път на година от 2050 година, в случай че не бъдат понижени излъчванията.

Според Организация на обединените нации морското ниво на световно равнище може да се повиши с 1,1 метра до края на века , в случай че не бъдат понижени излъчванията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР