Покачване на цените на жилищата в София с до 5%

...
Покачване на цените на жилищата в София с до 5%
Коментари Харесай

Пазарът на имоти навлиза в зрялост, поскъпването при жилищата ще е до 5% тази година


Покачване на цените на жилищата в София с до 5% през 2019 година, предвиждат членовете на Националната асоциация на строителните бизнесмени. Организацията сплотява водещи строително-инвестиционни компании, опериращи най-вече на територията на Столична община. Като значителен фактор за растежа строителните бизнесмени дефинират покачването на себестойността на строителния артикул, двойното нарастване на цената на терените и възходящите разноски, свързани с административните услуги.

„ Изчисленията ни сочат, че малко над 50% от крайната цена на жилищата се образува точно от самото строителство, в което обаче се включват вложения в прилежаща инфраструктура и създаване на информационни мрежи. Макар спомагателните инвестиции в инфраструктурата да не са категорично заложени в нашите отговорности, осъществяването им има основна роля за сполучливото осъществяване на плановете и за подобряването на градската среда “, споделя Камен Пенков, член на НАСП.

По думите му повишението на цената на труда също оказва въздействие върху крайния артикул. За последните 10 години възнагражденията в строителния бранш са нарастнали съвсем два пъти, демонстрира статистиката на Национален статистически институт.

Каква е картината на жилищния пазара в София?

Голям % от жителите на града към момента населяват остарелия сграден фонд, което предизвика устойчивото търсене на жилища ново строителство, разясняват от асоциацията. Броят на издадените строителни позволения в столицата пораства – с съвсем 25% повече са плануваните жилищните единици през първото тримесечие на 2019 по отношение на 2018. Въведените в употреба нови жилища пък се усилват двойно, сочат данните на Национален статистически институт.

„ Предвид уравновесения пазар, който следим сега, чакаме повишаването на жилищните парцели да бъде към равнищата на инфлацията и да не надвишава 5% на годишна база. Секторът навлиза в една по-зряла фаза, в която купувачите и продавачите подписват покупко-продажби без да се постанова сериозен компромис от двете страни “, прецизира Христо Чепишев, член на НАСП.

Въпреки че през последните 2 години цените нарастваха с над 10%, жилищата у нас остават измежду най-достъпните в Европа. По данни на Numbeo – най-голямата в света база данни с настояща информация за изискванията на живот, както и калкулации на икономисти, жилищният пазар в София заема водеща позиция в отношението на междинния месечен приход към междинната цена на квадратен метър жилищна повърхност за града. За България индикаторът е 0.6, до момента в който на Стария континент той е под 0.1.

„ За страдание наклонността у нас е за утежняване на този индикатор. В резултат от все по-тежката администрация и растящия брой градоустройствени рестрикции, нашата активност доста се затруднява и крайният артикул се оскъпява. Надявам се процесите да се облекчат и да не стигнем до обстановка, присъща за огромните европейски градове, където 75% от популацията не може да си разреши да закупи лично жилище “, споделя Георги Шопов, ръководител на НАСП.

Осезаема смяна в налозите и таксите, съпътстващи строителния развой, регистрират членовете. Заради продължаващото повишаване на тротоарното право, в някои квартали на столицата таксата към този момент надвишава наемите в комерсиалните центрове. Сред образците е и новосъздадената такса за отчасти прилагане на уличното платно, която се образува за единица повърхност на час.

„ Принудени сме да плащаме такси към частните експлоатационни сдружения, с цел да получим изходни данни при стартирането на нов план. Тези такси обаче не се управляват от страната. Вярваме, че този вид информация би трябвало да бъде със свободен достъп освен за вложителите, само че и за всички жители “, разяснява Мартин Драгоев, член на НАСП.

От Асоциацията смятат, че въвеждането на електронно строително позволение е една от най-наложителните ограничения в жилищното строителство. То дава опция за електронна връзка сред всички общински и държавни органи, способени по съответната документи.

„ По образеца на прилежащи страни като Македония и Сърбия, където сполучливо се ползва този способ, имаме вяра, че въвеждането му у нас доста ще улесни процедурите в бранша. Ще има опция строителните бумаги да се наблюдават в действително време, с което ще се облекчи работата и на двете страни – както на вложителите, по този начин и на администрацията “, прецизира Георги Шопов.

Друга значима стъпка, за която упорстват членовете на НАСП, е приемането на „ безмълвното единодушие “ при избрани стадии от административния развой. Според тях то ще форсира осъществяването на процедурите, защото сега част от дейностите се бавят поради неналичието на мнение, а не от в действителност аргументиран отвод.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР