Покачване на цените на жилищата в София с до 5%

...
Покачване на цените на жилищата в София с до 5%
Коментари Харесай

Асоциацията на строителните предприемачи очаква 5% поскъпване на жилищата

Покачване на цените на жилищата в София с до 5% през 2019 година, предвиждат членовете на Националната асоциация на строителните бизнесмени. Организацията сплотява водещи строително-инвестиционни компании, опериращи най-вече на територията на Столична община. Като значителен фактор за растежа строителните бизнесмени дефинират покачването на себестойността на строителния артикул, двойното нарастване на цената на терените и възходящите разноски, свързани с административните услуги.

„ Изчисленията ни сочат, че малко над 50% от крайната цена на жилищата се образува точно от самото строителство, в което обаче се включват вложения в прилежаща инфраструктура и създаване на информационни мрежи. Макар спомагателните инвестиции в инфраструктурата да не са категорично заложени в нашите отговорности, осъществяването им има основна роля за сполучливото осъществяване на плановете и за подобряването на градската среда “, споделя Камен Пенков, член на НАСП.

По думите му повишението на цената на труда също оказва въздействие върху крайния артикул. За последните 10 години възнагражденията в строителния бранш са нарастнали съвсем два пъти, демонстрира статистиката на Национален статистически институт.

По отношение на развиването на жилищния пазара в София от НАСП показват, че огромен % от жителите на града към момента населяват остарелия сграден фонд, което предизвика устойчивото търсене на жилища ново строителство. Броят на издадените строителни позволения в столицата пораства – с съвсем 25% повече са плануваните жилищните единици през първото тримесечие на 2019 по отношение на 2018. Въведените в употреба нови жилища пък се усилват двойно, сочат данните на Национален статистически институт.

„ Предвид уравновесения пазар, който следим сега, чакаме повишаването на жилищните парцели да бъде към равнищата на инфлацията и да не надвишава 5% на годишна база. Секторът навлиза в една по-зряла фаза, в която купувачите и продавачите подписват покупко-продажби без да се постанова сериозен компромис от двете страни “, прецизира Христо Чепишев, член на НАСП.

Въпреки че през последните 2 години цените нарастваха с над 10%, жилищата у нас остават измежду най-достъпните в Европа. По данни на Numbeo – най-голямата в света база данни с настояща информация за изискванията на живот, както и калкулации на икономисти, жилищният пазар в София заема водеща позиция в отношението на междинния месечен приход към междинната цена на квадратен метър жилищна повърхност за града. За България индикаторът е 0.6, до момента в който на Стария континент той е под 0.1.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР