Пожелайте на някого честит рожден ден с тази ароматна и

...
Пожелайте на някого честит рожден ден с тази ароматна и
Коментари Харесай

Питка за рожден ден - Ваня

Пожелайте на някого цветущ рожден ден с тази ароматна и пухкава питка

Необходими Продукти

● прясно мляко - 400 мл
● кисело мляко - 3 с.л
● яйца - 3 бр
● квас - 1/2 кубче прясна
● олио - 3 с.л
● захар - 2 с.л
● сол - 1 ч.л
● брашно - към 1 кг (може и повече зависи размера на яйцата)
● олио - 1 к.ч за намазване на корите
● сусам

за намазване на питката


● жълтъци - 1 бр.
● прясно мляко - 1 с.л
● олио - 1 ч.л

Начин на подготвяне

За да получите хубаво бухнала питка би трябвало първо да активирате маята с 1 к.ч топло мляко, 1 с.л захар и 1 с.л брашно. Пресявате брашното и замесвате приблизително твърдо еластично тесто. Оставяте да втаса в топло помещение, покрито с фолио или найлон.

Когато тестото удвои размера си може да оформите като разделите тестото на 4 топки като 1 най-голяма, 1 малко по дребна от огромната, 1 междинна и една дребна. От най-голямата разточвате 3 обли кори, мажете и редите една върху друга без последната. Разрязвате центъра на 8 без краищата и обръщате всеки триъгълник като подвивате.

От другата топка още веднъж по същия метод оформяте като разрязвате всеки триъгълник настрана и редите в центъра сред предните листа. От третата топка разточвате кора, мажете с олио и навивате на руло, режете на 2 по дължина и усуквате, поставяте към листата. От най-малката топка оформяте хубаво безпрепятствено топче, което слагате за център.

Покривате питката и оставяте да втаса, през това време вършиме тестото за украса от което изрязвате букви и цветя. След като втаса питката я мажете с разрушения жълтък, мляко и олио, посипвате със сусам и печете в загрята фурна на 160 градуса.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР