Пожарникарите се бориха през нощта да овладеят 82 горски пожара

...
Пожарникарите се бориха през нощта да овладеят 82 горски пожара
Коментари Харесай

Над 60 нови пожара в Гърция – пламъци на Родос, Корфу и Евия

Пожарникарите се бориха през нощта да овладеят 82 горски пожара в цяла Гърция, 64 от които започнаха в неделя, най-горещия ден от лятото до момента в южната ни съседка. Продължаващите им старания останаха без помощта на противопожарни самолети и хеликоптери, които не работят през нощта, написа гръцкият вестник „ Катимерини “.

Най-сериозен остава пожарът на остров Родос. Около 19 000 души бяха евакуирани от няколко региона на Родос, където горските пожари горят към този момент шести ден, оповестиха гръцките управляващи. Към неделя вечерта не са разпоредени спомагателни евакуации.

Министерството на изменението на климата и гражданската отбрана съобщи, че това е „ най-голямата евакуация поради горски пожар в страната “.

Местната полиция заяви, че 16 000 души са били евакуирани по суша и 3000 по море от 12 села и няколко хотела. Шестима души са били лекувани за малко в болница поради дихателни проблеми. Човек, паднал и счупил крайник по време на евакуация на хотел, и бременна жена остават приети в болница, като последната е в положително положение, оповестиха управляващите.

Редица туристи чакаха да се върнат вкъщи от интернационалното летище на Родос. Компаниите за пакетни ваканции TUI и Jet2 анулираха полети до острова.

Министерството на инфраструктурата и превоза по-късно разгласи, че 14 полета на TUI и Jet2, пренасящи 2700 пасажери, би трябвало да излетят от летището на Родос до 3 сутринта в понеделник. В събота и сутринта в неделя 70 000 пасажери са минали през летището, като някои са пристигнали, сподели министерството. Съобщението не разрушава цифрите по идващи и заминаващи.

Туристическият сътрудник на Родос Стелиос Котиадис съобщи пред Асошиейтед прес, че евакуацията е била прибързана. „ Имаше суматоха. … Властите бяха претрупани “, сподели той. Но, сподели той, изоставените хотели „ са в доста по-добро положение, в сравнение с се оповестява в обществените медии. … Те ще бъдат подготвени да отворят още веднъж доста скоро, в случай че Гражданска отбрана даде зелена светлина. “

Котиадис сподели, че той и други туристически сътрудници са изпратили рейсове до югоизточната част на острова, с цел да извозят обевакуираните туристи.

Британският дипломат в Гърция Матю Лодж сподели, че държавното управление на Обединеното кралство изпраща екип в поддръжка на английските жители на Родос.

Гръцкото министерство на външните работи сподели, че личният състав е основал гише за помощ на интернационалното летище в Родос за гости, които са изгубили своите документи за пътешестване.

В неделя времето в средиземноморската страна остана горещо. Общо 180 места са записали температури от 40 и повечр градуса по Целзий. Най-високата температуеа, 46,4 градуса, е достигнато в крайбрежния град Гитейо в Южна Гърция.

От 64 горски пожара, които избухнаха на други места в страната в неделя, най-сериозният беше на осреов Евия (Евбея), вторият по величина остров в Гърция, където управляващите подредиха на жителите на четири южни села да се изтеглят в град Каристос, западно от мястото, където пожарът напредва.

Вицегубернаторът на Централна Гърция Йоргос Келайдитис, сподели пред държавната организация ANA-MPA, че обстановката е комплицирана: „ Пожарът може да е на 2 километра, само че вятърът е мощен, растителността е ниска, димът е гъст и въздухът е сложен за дишане “, сподели той.

Северната част на остров Евия беше опустошена от горски пожари през август 2021 година

Други пожари, изискващи евакуация, избухнаха в североизточната част на остров Корфу и в Северен Пелопонес, покрай град Агио. Движението по остарелия народен път Атина-Патра, минаващ през крайбрежието, е прекратено.

Пожарът, избухнал западно от значимия археологически обект Епидавър, в това число прочут античен спектакъл, е отчасти овладян, оповестиха от противопожарната работа.

Очаква се лек спад на жегата в понеделник, с планувани температури от 38 градуса, ще бъде последвана от още по-високи температури от вторник. Въпреки това, в четвъртък би трябвало да стане доста по-хладно, с температури до 35 градуса по Целзий, сподели метеорологичната работа на страната в неделя вечерта.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР