Пожарникарите се бориха през нощта да овладеят 82 горски пожара

...
Пожарникарите се бориха през нощта да овладеят 82 горски пожара
Коментари Харесай

Над 60 нови пожара в Гърция - пламъци на Родос, Корфу и Евия

Пожарникарите се бориха през нощта да овладеят 82 горски пожара в цяла Гърция, 64 от които започнаха в неделя , най-горещия ден от лятото до момента в южната ни съседка. Продължаващите им усилия останаха без помощта на противопожарни самолети и хеликоптери, които не работят през нощта, написа гръцкият вестник " Катимерини ".

Най-сериозен остава. Около 19 000 души бяха евакуирани от няколко района на Родос , където горските пожари горят към този момент шести ден, оповестиха гръцките управляващи. Към неделя вечерта не са разпоредени спомагателни евакуации.

Министерството на изменението на климата и гражданската отбрана съобщи, че това е " най-голямата евакуация заради горски пожар в страната ".

Местната полиция заяви, че 16 000 души са били евакуирани по суша и 3000 по море от 12 села и няколко хотела . Шестима души са били лекувани за малко в болница поради дихателни проблеми. Човек, паднал и счупил крайник по време на евакуация на хотел, и бременна жена остават приети в болница, като последната е в положително положение, оповестиха управляващите.

Редица туристи чакаха да се върнат вкъщи от интернационалното летище на Родос. Компаниите за пакетни ваканции TUI и Jet2 анулираха полети до острова.

Министерството на инфраструктурата и превоза по-късно разгласи, че 14 полета на TUI и Jet2, пренасящи 2700 пасажери, трябва да излетят от летището на Родос до 3 сутринта в понеделник. В събота и сутринта в неделя 70 000 пасажери са преминали през летището , като някои са пристигнали, сподели министерството. Съобщението не разрушава цифрите по идващи и заминаващи.

Туристическият сътрудник на Родос Стелиос Котиадис заяви пред Асошиейтед прес, че евакуацията е била прибързана . " Имаше суматоха.... Властите бяха претрупани ", сподели той. Но, сподели той, изоставените хотели " са в доста по-добро положение, в сравнение с се оповестява в обществените медии.... Те ще бъдат подготвени да отворят още веднъж доста скоро, в случай че Гражданска отбрана даде зелена светлина. "

Котиадис сподели, че той и други туристически сътрудници са изпратили рейсове до югоизточната част на острова, за да извозят обевакуираните туристи.

Британският дипломат в Гърция Матю Лодж сподели, че държавното управление на Обединеното кралство изпраща екип в поддръжка на английските жители на Родос.

Гръцкото министерство на външните работи сподели, че личният състав е основал гише за помощ на интернационалното летище в Родос за гости, които са изгубили своите документи за пътешестване.

В неделя времето в средиземноморската страна остана горещо. Общо 180 места са записали температури от 40 и повечр градуса по Целзий. Най-високата температуеа, 46,4 градуса, е достигнато в крайбрежния град Гитейо в Южна Гърция.

От 64 горски пожара, които избухнаха на други места в страната в неделя, най-сериозният беше на осреов Евия (Евбея), вторият по величина остров в Гърция, където властите наредиха на жителите на четири южни села да се изтеглят в град Каристос, западно от мястото, където пожарът напредва.

Вицегубернаторът на Централна Гърция Йоргос Келайдитис, сподели пред държавната организация ANA-MPA, че обстановката е комплицирана: " Пожарът може да е на 2 километра, само че вятърът е мощен, растителността е ниска, димът е гъст и въздухът е сложен за дишане ", сподели той.

Северната част на остров Евия

Други пожари, изискващи евакуация, избухнаха в североизточната част на остров Корфу и в Северен Пелопонес, покрай град Агио . Движението по остарелия народен път Атина-Патра, минаващ през крайбрежието, е прекратено.

Пожарът, избухнал  западно от значимия археологически обект Епидавър, в това число прочут античен спектакъл, е отчасти овладян, оповестиха от противопожарната работа.

Очаква се лек спад на  жегата в понеделник, с прогнозирани температури от 38 градуса, ще бъде последвана от още по-високи температури от вторник. Въпреки това, в четвъртък би трябвало да стане доста по-хладно, с температури до 35 градуса по Целзий, сподели метеорологичната работа на страната в неделя вечерта.
 Адското лято в Европа няма край
Адското лято в Европа няма край

Средиземноморието към този момент не е магнит за туристите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР