Пожарите в дъждовните гори на Амозания са почти два пъти

...
Пожарите в дъждовните гори на Амозания са почти два пъти
Коментари Харесай

Мащабът на огнената опасност за Амазония на практика е неизвестен

Пожарите в дъждовните гори на Амозания са съвсем два пъти повече спрямо предходната година, само че от историческа позиция това не е най-страшното злополучие, заплашващо дъждовните гори. До 24 август са регистрирани 41 858 пожара. Статистически това е най-високият брой от 2010 година насам в бразилската Амазонка. Тогава в края на август са регистрирани 58 476. Най-страшно е било ситуацията през 2000-та година, когато процентът на заличаване и обезлесяване на горите е бил доста по-висок.
Това са последните данни на статистиката водена от Бразилския народен институт, които публично могат да се намерят оповестени на уеб страницата му. Причината: президентът Жаир Болсонаро уволни ръководителят на акгенцията при започване на месеца. Новината пристигна от авторитетното издание " Mongabay ".
Изводите на изданието са, че по-голямата заплаха за горите в Амазония са треещите, така наречен ниски пожари. Тях спътниците не могат да уловят, тъй като потенциалът им е стеснен.
Положителното в рецесията: надвисналата заплаха над Сао Паоло провокира международно внимание. Лидерите на Г7 ще обсъдят обстановката през днешния ден. Леонардо Ди Каприо подари 5 млн. $ за битка с бедствието. Започват дарителски акции за локалното население и справяне с рецесията. Политическата последица: Жаир Болсонаро влезе в полезрението на милиони по света и дейностите му за обезлесяване на Амазония може да бъдат спрени, написа още изданието.

СТАТИСТИКАТА:
Според последните данни на Бразилския народен институт, макар че сега пожари безусловно изгарят дивата Амазонка, равнището е надалеч под исторически пик за последните 20 години. Анализът на данните, изработен от " Mongabay “, демонстрира, че броят на горещите огнища, регистрирани тази година в дивата Амазонка, е с нарастване с 89% по отношение на края на август 2018 година, като към момента месец август не е завършил. Ако темповете се запазят, статистиката ще регистрира 50 000 пожара до края на август.
Регистрираните сега 41 858 пожара тази година в бразилската Амазонка са най-високият брой от 2010 година насам. Всъщност досега 2019 година е под средата в статистиката на годините след 2000-та, когато огнищата постоянно надвишават 60 000 през август. Рекордът за последните 20 години е през 2005 година - година на тежка суша, провокирана от Ел Ниньо. Тогава в английска Амазония е до края на август е имало 94 780 пожара. Статистиците в Бразилия разясняват, че " тази година ще надвиши междинното количество пожари за месеца едвам с 20% ".


Подобна е и обстановката в Cerrado – сходна на савана месност, която се намира на изток и юг от Амазонка. До 24 август там са регистрирани 23 322 пожара, което е малко под средногодишната за тази точка през годината. Това за последния месец – юли, значи нови 18 629 квадратни километра, унищожени от пожарите в Амазония. Статистически 2019 година е под пикът на 2016г.
Важно предизвестие
Въпреки това, тези цифри са с значимо предизвестие: спътниците, употребявани за следене на горещи точки в Бразилия, имат стеснен потенциал за разкриване на скрити, тлеещи пожари. Това е проблем, тъй като засегнатата повърхност от сходни пожари се усилва. Проучване на НАСА за 2013 година, откри, че такива огнища има главно в гората, а не в обезлесената повърхност, която се употребява за селско стопанство и отглеждане на животни.

Тези пожари са доста по-опасни за тропическите гори, тъй като нанасят дълготрайни вреди, създавайки причина за по-разрушителни пожари. Дългогодишните проучвания, инициирани от Даниел Непстад от Научноизследователския институт на Уудс Дуп, откриват, че почнали да горят един път, териториите се обезлесяват доста по-лесно.
Непстад, който сега е началник на Института за нововъведения на Земята, изясни подтекста на актуалната обстановка посредством обява в блога си.
" Сателитите НЕ откриват множеството пожари, които горят под гъсти гори. И точно тези ниски пожари, които рядко доближават до коляното, нанасят най-вече вреди, изгаряйки постепенно корените, убивайки великански дървета с тънка кора ", написа той. " След като тези дървета умират, те падат на земята, отваряйки големи празнини в горската маса, които разрешават повече слънчева светлина да доближи до корените, да изсуши горивния пласт и да направи гората по-податлива на последващо изгаряне ".
Непстад отбелязва, че към момента не можем да обхванем в цялост вредите от актуалният " парещ сезон ", само че има от какво да се тормозим. Например пожарите са по-постоянни, в сравнение с през последните години, което демонстрира, че доближават по-висока температура и изгарят по-бързо пасища и изсъхнал граст. Увеличава се и задимяването в региона.


" Не знаем сигурно по какъв начин ще приключи " сезонът на пожарите " в региона, само че е значимо да се има поради, че той е почнал преди малко, като множеството пожари са зародили от септември до декември. При прогнози за дълъг изсъхнал сезон броят на пожарите може да продължи да бъде по-голям от нормално ", написа той.
„ Знаем също, че е изключително тази година задимяването е доста по- огромно. Това евентуално е обвързвано с огромния брой „ пожари на обезлесени територии “ - пожари в изсечени гори, които би трябвало да обезпечат място на пасища за говеда или за посеви. Димът от подобен пожар, който изгаря хектар изсечена гора, е доста повече, в сравнение с този от изгаряне на хектар пасища. Притеснително е, че горските пожари занапред предстоят, тъй като те стартират нормално в края на сухия сезон ", написа още Непстад.
Положителните аспекти
Загрижеността към казуса в международен мащаб принуди президента на Бразилия Жаир Болсонаро да спре пагубната си за дивите гори на Амазония политика, написа изданието. Интересът на Г-7, политическият напън, уличните митинги и интернационалният напън върху бразилските компании накараха президентът да се задейства. Той даже изпрати армията в помощ на огнеборците. Те поддържаха доброволческите пожарни отряди, образувани от притежатели на земи, радикално население и неправителствени организации, които към този момент със седмици се борят със стихията.
Според Бразилския народен институт наклонността на обезлесяване за 2019 година е да се доближат 57% по отношение на края на юли предходната година. Това е най-бързият ритъм на обезлесяване от 2008-ма година насам. Тенденцията е темповете да се забързат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР