Пожарите в Амазония може да увеличат топенето на ледник в

...
Пожарите в Амазония може да увеличат топенето на ледник в
Коментари Харесай

Учени: Пожарите в Амазония може да увеличат топенето на ледник в Андите

Пожарите в Амазония може да усилят топенето на хладилник в Андите, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Ново проучване навежда на мисълта, че пожарите в югозападна Амазония - регион, обхващащ гори в Бразилия, Боливия и Перу, може да усили топенето на ледника Сонго в Боливия, предава Българска телеграфна агенция.

Като са употребявали данни за пожари през интервала 2000-2016 година, експерти под управлението на Нютон де Магаляеш Нето от университета в Рио де Жанейро идентифицираха огромния принос на саждите и прашните частици, изхвърлени във въздуха вследствие изгаряне на биомаса в басейна на р. Амазонка, за топенето на ледника. Замърсяването над снежната завивка понижава отразената слънчева светлина и може да форсира с 14 % топенето му.

Изследването за пръв път открива връзка сред дима от пожари в Амазония и топенето на хладилник. Данни от 2007-2010 година, когато е имало доста горски пожари, демонстрират, че сажди са били отнесени от ветрове до ледника.

" Обезлесяването в Амазония и горските пожари в Боливия, Перу и Бразилия не са районен, а континентален проблем, тъй като ускореното оттегляне на ледниците усилва риска от водна рецесия и накърнимост на редица общности в Андите в резултат на климатичните промени ", означи Нето.

Пожарите в тропическите гори в Амазония, по-специално в Бразилия, са постоянно срещани. Неотдавна фермери, окуражени от държавното управление, опожариха гори, с цел да ги трансфорат в пасища.

Тази година в Бразилия бяха регистрирани над 72 000 горски пожара. Става въпрос за 84-процентно нарастване спрямо предходната година. Димът от пожарите бе забележим от космоса. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР