Пожарите, обхванали този месец редица райони на Северното полукълбо на

...
Пожарите, обхванали този месец редица райони на Северното полукълбо на
Коментари Харесай

ООН: Пожарите в Северното полукълбо ще имат дългосрочни последници за климата

Пожарите, обхванали този месец редица региони на Северното полукълбо на Земята, ще окажат дълготрайно отрицателно въздействие на екосистемата, здравето на хората и климата, предизвести Световната метеорологична организация (СМО) към Организация на обединените нации, представена от ТАСС.

" Тези пожари са опустошителни за редица райони, с дълготрайни последици за околната среда, екосистемите, здравето на хората и климата ", съобщи говорителка на СМО в Женева. Тя предизвести, че в резултат на пожарите в атмосферата попада въглероден двуокис, който ускорява световното стопляне. Частиците от пушек, падащи върху снега и леда, ще усилят поглъщането на слънчева топлота, което форсира стоплянето на Арктика - район, в който повишението на температурите върви с по-бързи темпове.

Освен това пожарите ускоряват риска от размразяване на безконечните ледове. Това може да докара до освобождение на метан, който също е парников газ.
 
Говорителката акцентира, че особеното при вилнеещите сега пожари е това, че редица от тях избухват на необикновени за сходни феномени места като Скандинавския полуостров. В наши дни горите в северната тайга горят с периодичност, невиждана от 10 хилядолетия, добави тя, припомняйки, че от 70-те години на предишния век са нарастнали честотата и мащабите на пожарите и в Южна Европа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР