Пожарът възниква около 23:40 часа във втория (кушет) вагон на

...
Пожарът възниква около 23:40 часа във втория (кушет) вагон на
Коментари Харесай

9 души загиват при пожар във влака София – Кардам

Пожарът поражда към 23:40 часа във втория (кушет) вагон на трен № 2637, пътуващ от София за Кардам (Област Добрич) и бързо се разраства към прилежащия спален вагон. Инцидентът става при навлизането на влака в индустриалната зона на Червен бряг. Пътуващите в спалния вагон са 27 индивида, в кушет-вагон 35, а в целия трен са общо 150 пасажери. След възникването на пожара влакът е спрян и стартира евакуация на пасажерите. Огънят е загасен към 5.30 сутринта от пожарникари от Плевен. В пожара изгарят 9 пасажери, намиращи се в кушет-вагона, измежду които и шефът на Националния археологически музей Рашо Рашев. Обгорелите до неразбираемост тела на деветте жертви са разпознати няколко дни по-късно.
На 5 март 2008 година в страната е разгласен Ден на народен печал в памет на починалите пасажери: Антоанета Апостолова, Валерия Желева, Галина Иванова, Даниел Вичев, Елена Халачева, Калчо Енчев, Мая Мишева, Рашо Рашев, Стоян Ковачев. Община Шумен афишира печал на 4 март, а община Добрич също на 5 март.
Разследване
Разследващите органи стартират инспекция по няколко съществени версии за възникването на пожара, сред които: терористичен акт, пожар провокиран от шумна компания, техническа нередовност в електрическата апаратура и незадоволително премерени дейности на личния състав.
На 6 март в 40 Народно заседание е основана краткотрайна анкетна комисия за изследване на аргументите за пожара във влака София-Кардам и нормативната уредба, обвързвана с сигурността на железопътния превоз. Комисията, която е с двумесечен период на деяние, се състои от 14 народни представители от всякакви партии и с ръководител от Движение за права и свободи. Коалиция за България има 4 представител, Движение за права и свободи – 3 (2 + председателско място), Национална движение „Симеон Втори" – 2, Разузнавателна служба на ФРГ, ОДС, БНС и Атака – по 1 човек, както и самостоятелен член. ДСБ отхвърля полагащото ѝ се място, вследствие на което окончателният състав на комисията е от 13 души.
На 7 март специалистът по антитероризъм Христо Смоленов споделя пред вестник „ Труд “, че най-вероятна е версията за терористичен акт, защото се оказва, че огнищата на пожара са две и е невероятно пожарът да е зародил без външна интервенция. За такава опция загатва и различен специалист по антитероризъм – Иван Бояджиев.
По-късно през същия ден шефът на Националната следствена работа Бойко Найденов афишира, че при следствията на този стадий не са открити следи от атентат. В хода на следствието ставя ясно, че огнището на пожара е едно.
На 12 март 2008 година прокуратурата оповестява, че съществена версия за възникването на пожара е късо съединяване на едно от осветителните тела в шесто купе на кушет-вагона.
През май 2010 година Окръжният съд в Плевен признава за отговорни и осъжда на затвор 2 железничари " за немарливо осъществяване на служебните им отговорности и неосигуряване на безвредни условия на пътуващите във влака, което е довело до гибел на повече от един човек ". Тази присъди са понижени на втора инстанция, а през септември 2011 година присъдите са анулирани от Върховния касационен съд, който връща делото за преразглеждане на втора инстанция. Според Върховен касационен съд съдът във Велико Търново е позволил неточност, като е оправдал тогавашния заместник-директор по употребата на „ Спални и специфични вагони “ Георги Иванов, по чието разпореждане страничните порти с изключение на с ключ каре са заключвани и с щифт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР