Пожарът в местността Боров триъгълник над Карлово вече е овладян.

...
Пожарът в местността Боров триъгълник над Карлово вече е овладян.
Коментари Харесай

Овладян е пожарът над Карлово, наблюдението на място ще продължи

Пожарът в местността Боров триъгълник над Карлово към този момент е овладян. Пълното потушаване на огъня ще продължи и в идващите няколко дни.

Карлово

Горещото време изпрати нагоре и наслагваните от пушек облаци, които бяха покрили града в дообедните часове. Включването на военните от 61-ва стрямска механизирана бригада оказа помощ за бързото погасяване на огъня, който бе на към час и половина път от това място нагоре. А от това място надолу към този момент се отдръпнаха множеството от хората, взели участие в гасенето. Горе остават обаче част от тях да дежурят, защото вятърът към момента може да възпламени някое тлеещо място. Това наблюдаване ще продължи още няколко дни, до момента в който не се реши, че всяка сходна заплаха е отминала.

Освен огнеборци и лесничеи, по-рано през днешния ден в потушаването на пожара се включиха и 44 военнослужещи от карловската бригада. Те имаха задача да работят в източната част на огнената буря на фронт от 600 метра.

полк. Станимир Христов - зам.-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово: Бяха ни сложили задача да създадем просека, тъй че да не допуснем пожарът да не отива надолу към града.кап. Георги Перчемлиев - 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово: Теренът в действителност е доста сложен, денивелацията е огромна и е безусловно мъчно изкачването, в това число носим с нас материални средства като кирки лопати, тупалки, които още повече затрудняват изкачването.
От Южноцентралното ръководство на горите показаха, че към момента има заплаха от възникването на нови огнища, защото в региона духа мощен вятър.
Ботьо Арабаджиев - шеф на Южноцентрално държавно дружество - Смолян: Ще има ли дежурни горски чиновници, такива които ще дежурят тази нощ? - Предвиждаме, да, няколко двойки да дежурят и да обикалят.
В следобедните часове на деня жителите на града към този момент бяха по-спокойни, а от планината слизаха и туристи

" Пожарът е от лявата страна на реката, а пътеките са от дясната. Много пушек на няколко места и огън се вижда, пламъци се виждат ".
Местната власт в Карлово уточни, че най-вероятно причина за възникването на пожара е човешка немарливост.

Антон Минев - зам.-кмет на Карлово: И се следи на всички места в планинските региони такива младежи, които безусловно с едно одеяло отиват в планината. Предполагаме, че и такива хора може да са, които не са готови, не са изгасили огъня, който вероятно са запалили.
В идващите дни обхванатият от огъня регион, който е към 100 дка, ще бъде следен.

От спешния щаб се надяват да няма утежняване на метеорологичните условия и усилване напразно, с цел да не се възпламенят нови огнища. По мнението на ръководителя на спешния щаб заместник-кметът Антон Минев не са потърпевши доста дървета, а част от тях даже ще могат да се възстановят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР