Пожарът в депото за вторични суровини край Дупница повреди отсечка

Пожарът в депото за вторични суровини край Дупница повреди отсечка ...

Пожарът в депото за вторични суровини край Дупница повреди магистрала „Струма”.


Пожарът в депото за вторични суровини край Дупница повреди отсечка от магистрала „Струма”.

Магистралата, където избухна пожарът, ще е временно затворена през следващите няколко дни. Огънят е засегнал подпорните колони. Институциите проверяват може ли да се пусне поне едното платно.

Екип от специалисти на Института по пътища и мостове в АПИ и на строителя направиха оглед на съоръжението, което беше обхваното от пожара.

Обследвани са стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери.

От пожара са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара и с оглед безопасността на движение е задължително спиране на трафика.
Пожар затвори магистрала „Струма” край Дупница Запалило се е и сметището към предприятие за преработка на пластмаса
Преди да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности е необходимо да се направи обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания с цел поетапното възстановяване на движението, е становището на специалистите.

След като има точна количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтните работи АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.
Пожарът на АМ "Струма": АПИ със сигнал в прокуратурата срещу собственика на сметището Движението по аутобана остава затворено и в двете посоки
„Има прокурори, да повдигат обвинение, да вкарват в затвора. Аз строя, няма да ходя да ги пазя после, нали така?”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Собственик на депото за вторични суровини от 30 години е Кольо Илиев. Преди две седмици получил предписание от РИОСВ да изчисти района.

Пътната агенция сезира прокуратурата. Община Дупница е сигнализирала много пъти АПИ за складирането на леснозапалими отпадъци под колоните на магистралата, но отговор няма.

Кметът Методи Чимев заяви, че от 2018 г. общината води дела с ползвателя на имота.
Собственикът пункта за отпадъци при АМ „Струма”: Хвърлиха нещо запалително Според него това е причината за пожара
Заради пожара движението по магистралата се пренасочва през стария път през Дупница. Шофорите се оплакаха от задръствания.

Източник: btvnovinite.bg