Пожарът, който се разгоря във вторник в Благоевградско, вече е

...
Пожарът, който се разгоря във вторник в Благоевградско, вече е
Коментари Харесай

400 дка гора и къщи изгоряха при пожара край Благоевград

Пожарът, който се разгоря във вторник в Благоевградско, към този момент е загасен, само че опустоши към 400 декара иглолистна гора. Засегнати от пожара са и къщи в близкото село Дренково.

Къщата си в Дренково Павел Капитански строил 40 години. За броени часове всичко е унищожено - тази заран фамилията намира дома си с изгорен покрив и подгизнали основи. Семейната вила не е застрахована. В момента вътре няма нито ток, нито вода, а вредите са за десетки хиляди левове.

Пожарът в региона на село Дренково породи нощес и гасенето му стартира още тогава. Огънят е тръгнал от две места по едно и също време, сочат първичните заключения на пожарникарите. Следите водели към две къщи в двата края на Дренково. Вероятно са пламнали сухи треви, а пожарникарите нарекоха огъня низов. Вятърът, който духаше в региона през миналата нощ, забави локализирането на пожара.

Към момента огнеборците са безапелационни, че тлеят единствено вътрешни огнища, а заплаха за популацията няма. Дежурни екипи остават на наблюдават да се възобнови пожара.

" Около 120 индивида има сега тук. Те ще останат на място до късно денем, а за през нощта също ще бъде обезпечено дежурство, защото продължава да духа вятър и не е изключено да има някакви вътрешни огнища, които през нощта да се засилват и гората да се възпламени още веднъж ", заяви инж. Георги Пармаков, шеф на Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Благоевград.

От Агенцията по горите предизвестиха, че обезпокоително повишаването на броя на горските пожари през последните няколко седмици. Броят на пожарите единствено през месец септември е достигнал 33 броя, а опожарените горски площи са над 800 дка, което е съвсем 50% от всички наранени от пожари горски територии за 2018 година

Данните на ЮЗДП сочат, че общо 37 пожара са зародили от началото на годината на тяхна територия. Засегнати са над 1000 декара горски територии, главната част от които са иглолистни култури. Човешката немарливост продължава да е главен фактор за пораждане на горските пожари. Опасността от нови запалвания остава извънредно висока поради сухото време и високите треви. Затова от ЮЗДП приканват жителите за нараснало внимание при боравене с огън и припомня, че е неразрешено паленето на стърнища и растителни останки в аграрни земи на по-малко от 100 метра от границите с горските територии. При констатиране на нарушавания се постанова санкция до 500 лева, а плануванаъа имуществена глоба е до 1000 лева Законът за горите планува същото наказване и за нарушителите, които палят огън в горски територии отвън избраните зони от държавните горски и ловни стопанства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР