Пожар в столицата на Конго през изминалата нощ е унищожил

...
Пожар в столицата на Конго през изминалата нощ е унищожил
Коментари Харесай

Пожар унищожи хиляди машини за гласуване

Пожар в столицата на Конго през миналата нощ е унищожил хиляди машини за гласоподаване единствено 10 дни преди президентските избори, оповестиха управляващите, като подчертаха, че това няма да попречи на вота, съобщи Асошиейтед прес.
Използването на машинно гласоподаване на 23 декември - необичайност за Африка, аргументи опасения измежду опозицията, дипломати и специалисти от вероятно манипулиране в интерес на желания от президента Жозеф Кабила претендент за негов правоприемник. Кабила, който е на власт от 2001 година, се отдръпва, предава Българска телеграфна агенция.
Главният консултант на Кабила, Барнаби Кикая, упрекна за пожара, избухнал през нощта в склад в Киншаса, "враговете на демокрацията ". По думите му са унищожени към 7000 машини и кабини за гласоподаване. Според министъра на сигурността това са едвам 10 % от машините за гласоподаване за Киншаса и те ще бъдат сменени "много бързо ". "Не бива да вършим прибързани изводи, само че престъпната догадка не трябва да бъде отхвърлена ", сподели Анри Мова, само че акцентира, че опитът да се провалят изборите няма да успее.
Остава обаче въпросът по какъв начин управляващите ще се оправят с машинното гласоподаване в тази страна с неприятна инфраструктура и 40 милиона гласоподаватели, доста от които без компютърна просветеност. Досега са раздадени над 100 000 машини.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР