Пожар е избухнал в катедралата Нотр Дам в Париж, което

...
Пожар е избухнал в катедралата Нотр Дам в Париж, което
Коментари Харесай

Пожар избухна в прочутата катедрала Нотр Дам в Париж

Пожар е избухнал в катедралата Нотр Дам в Париж, което е наложило евакуацията на хората оттова, съобщи Франс прес.

Според източник от парижката противопожарна работа пожарът е обвързван евентуално с работите по обновяване на постройката.

Пламъците са се разразили към 16,50 ч. по Гринуич.

Според в. " Фигаро " пожарът е зародил на скеле, издигнато от едната страна на катедралата. Огънят е избухнал в покривната част на храма, над чиито две кули в този момент се издига гъст пушек.

Според очевидци големите пламъци " разяждат " част от покрива на постройката. Сериозността на бедствието към момента не е оценена от съответните служби. В Туитър кметицата на Париж Ан Идалго дефинира пожара като " ужасяващ ".

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция и в Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

Обновлението на катедралата стартира предишния юли, добавя в. " Фигаро ". Според предстоятелството на храма за обновлението му са нужни 150 милиона евро. Държавата деблокира 2,5 милиона евро за възобновяване на кулата с форма на островърха стрела. Тя се издига на 93 метра и е построена от 500 тона дърво и 200 тона олово.

Миналата седмица 16 скулптури, ситуирани към тази кула-стрела, бяха свалени зрелищно благодарение на голям кран, с цел да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани.

По време на тази интервенция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни скулптури, ицобращяващи 12 апостоли и 4 евангелисти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР