Поисканото от италианския вътрешен министър и лидер на крайнодясната Лига

...
Поисканото от италианския вътрешен министър и лидер на крайнодясната Лига
Коментари Харесай

Предложението на италианския вътрешен министър за ромите смути и правителството

Поисканото от италианския вътрешен министър и водач на крайнодясната " Лига " Матео Салвини броене на ромите провокира ужас в ръководещата коалиция и отвращение от страна на опозицията, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Вчера Европейската комисия, запитана по тематиката, напомни, че " общото предписание е, че не може да се експулсира даден жител въз основа на етнически критерии ".

Най-острите реакции на предлагането на вицепремиера Салвини обаче пристигнаха от Италия, в това число от новото популистко държавно управление. Другият вицепремиер - водачът на Движение " Пет звезди " Луиджи ди Майо подсети, че преброяването на част от популацията по етнически симптом е в нарушаване на закона в Италия. " Радвам се да науча, че Салвини отхвърли всякаква догадка за правене на досиета и броене на имигрантите, тъй като в случай че нещо е противоконституционно, то не може да се прави ", съобщи Ди Майо.

Матео Салвини предложи броене на ромската общественост в Италия, с цел да се улесни експулсирането на нелегално пребиваващите чужденци измежду тях, тъй като, по думите, " италианските роми за жал би трябвало да си ги държим у нас ". Тези думи провокираха вълна от отвращение измежду опозицията и ужас в редиците на държавното управление.

Салвини обаче отхвърли изказванията, че желае да се вършат досиета на живеещите в Италия роми или да им се взимат пръстови отпечатъци и увери, че е угрижен за ориста на децата в тази общественост. " Не имаме намерение да вършим досие или да снемаме пръстови отпечатъци от който и да било, задачата ни е да създадем оценка на ситуацията в лагерите на ромите ", съобщи Салвини. " Някои приказват за " потрес ", за какво? Аз мисля единствено за горките деца, които са учени да крадат и да нарушават закона ", добави той в " Туитър ".

По-късно, очевидно подразнен от рецензиите, Салвини удостовери първичното си желание. " Няма да отстъпя и не преставам напред! Италианците и сигурността им са преди всичко ", написа той в " Туитър ".

Няма публични данни за броя на ромите в Италия, само че съгласно близо до тази общественост съдружие те са сред 120 хиляди и 180 хиляди, множеството с италианско поданство.

Лявата съпротива остро реагира на предлагането на Салвини, което й припомня за расовите закони, признати по време на фашисткото ръководство през 30-те години. " Италия се върна в 1938 година ", когато бяха признати тези закони, ориентирани против италианските евреи, съобщи в " Туитър " сенаторът от левоцентристката Демократическа партия Моника Чирина.

Подкрепа

45-годишният Матео Салвини е съвсем непрекъснато в светлината на прожекторите на политическата сцена откогато стана вътрешен министър на 1 юни. Той към този момент си сътвори име, като забрани на избавителни кораби на филантропични организации да дебаркират в италиански пристанища.

Според допитване до публичното мнение, публикувано от организация " Ессе Ву Джи " (Swg), двама от всеки трима интервюирани италианци поддържат метода на Салвини за решение на миграционния проблем.

Подкрепа за възбраната кораби със избавени в морето мигранти да влизат в италиански пристанища показват 63 на 100 от участвалите в допитването. 94 % от последователите на партия " Лига " поддържат твърдата линия на нейния водач Салвини. Подкрепа декларират също 84 на 100 от електората на " Форца, Италия! " и 78 % от гласоподавателите на " Движение " Пет звезди ", което е съдружен сътрудник на " Лига ".

От допитването излиза наяве, че антиимиграционни настроения са присъщи за една трета (33 процента) от последователите на политическия конкурент на ръководещите - Демократическата партия, която през последните пет години водеше политика за банкет на мигранти.

Вариантът на италианска земя да бъдат допускани мигранти, които след това да бъдат прехвърляни в други страни от Европейски Съюз, се поддържа единствено от 36 % от интервюираните.

Агенция Swg прави съпоставяне с 2003 година, когато болшинството от италианците (64 на сто) са възприемали мигрантите като спомагателен запас за развиването на стопанската система. През 2012 година този индикатор пада до 50 %, а предходната година тези, които са подкрепяли приема на мигранти, не надвишава 35 на 100.

Половината от италианците са на мнение, че мигрантите са опасност за сигурността и предизвикват растеж на престъпността.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР