Поискани са оферти от Швеция, Франция, Израел и САЩ за

...
Поискани са оферти от Швеция, Франция, Израел и САЩ за
Коментари Харесай

Кабинетът на Радев изненадващо поиска да купи 10 изтребителя

Поискани са предложения от Швеция, Франция, Израел и Съединени американски щати за военни самолети 

България търси междинно решение за изтребители, до момента в който започва планът с изтребителите Ф-16 от Съединени американски щати. Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти в отговор на журналистически въпрос дали служебното държавно управление е поискало от Швеция да купи 10 самолета  " Грипен ", след съвещанието на така наречен Европейска политическа общественост в Прага, заяви Българска национална телевизия. Той приказва пред публицисти в коридорите на интернационална среща в Прага.

" Още на срещата на върха а НАТО заявих, че България има потребност от междинна платформа изтребители, с цел да не прекъсне носенето на дежурството по " Еър полисинг " и защита на личното въздушно пространство. Това не е просто разговор, това е търсене на решение, тъй като България не може да си разреши да се откаже от защитата на личното си небе " до идването на американските самолети Ф-16, добави президентът. Договорът с Вашингтон за пазаруването на 8 плюс 8 самолета Ф-16 се извършва, увери президентът. Докато този план започва, се търси решение, тъй като България не може да се откаже от защитата на личното си небе. Това ще е до 2030 година, в случай че идващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, организират се срещи, получават се начални информации за платформи от Съединени американски щати, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-хубавото решение, касаещо качества и цена ", сподели Радев.

Търсят се самолети втора употреба, не от компании, а от министерствата на защитата на тези страни, сподели президентът.

Междувременно от Министерство на защитата оповестиха също, че Министерство на защитата е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и Съединени американски щати за показване на оферта за наемане или закупуване на самолети. Срещи с делегации от Швеция и Франция са извършени в средата на септември и се чака приемане на предложения. Министерство на защитата чака отговор на отправената покана и от Държавата Израел и Съединени американски щати. 

Радев е в Прага, където взе участие в неофициалния Европейски съвет, който стартира през днешния ден с първо съвещание на така наречен Европейска политическа общественост.

" Нужен е разговор, търсене на общи механизми и решения за оправянето с рецесиите, съобщи президентът Радев. Енергийната рецесия изисква нови подходи, защото от тази рецесия зависи оцеляването на европейската стопанска система, която е застрашена от загуба на конкурентоспособност ", съобщи президентът Радев.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР