Поисках от министър Ананиев и председателя на Националния оперативен щаб

...
Поисках от министър Ананиев и председателя на Националния оперативен щаб
Коментари Харесай

Фандъкова поиска шофьорите от градския транспорт да се включат в национално тестване за COVID-19

Поисках от министър Ананиев и ръководителя на Националния действен щаб ген. Мутафчийски водачи от градския превоз да бъдат включени в идното национално тестване като целева група. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си обучение в 35-а съветска по време на изключителното съвещание на Столичния общински съвет, оповестяват от пресцентъра на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Ето и цялото изявление на столичния кмет:

"За малко повече от месец животът ни се промени по метод, който не сме си представяли даже в кошмарите си.

Изправихме се против незабележим зложелател, който промени основите на живота ни, раздели деца от родители, накара ни да страним от приятелите си, промени методът, по който се движим и по който гледаме на света към нас.

Опразни заведенията за хранене, улиците и парковете на града ни. Много хора изгубиха работа и приходи, а в рецесията, в която се намираме, всеки губи и ще загуби.

Нашата задача през днешния ден е да одобрявам един първи пакет от ограничения, с който да подкрепим фамилния и дребния бизнес в София, тъй че да успее да преживее рецесията и да продължи да работи, да подкрепим общинските лечебни заведения, които сега не могат да работят в планувания размер и да подкрепим бранша на самостоятелните създатели и културни оператори, които са мощно наранени от ограничаващите ограничения.

Благодаря на всички общински съветници, тъй като работихте интензивно, с цел да определим този първи пакет от поддръжка по този начин, че той да стигне до част от най-силно наранени, сега, в който те имат най-голяма потребност. Аз получавам доста позвънявания и писма, в които тези ограничения се дефинират като съответна и рационална поддръжка.

В този миг, нашата най-важна задача е да покажем взаимност и отговорност, тъй че градът ни да се възвърне допустимо най-бързо. За това е нужно да покажем и обединени старания и воля, тъй като това време не е време за разделяне на партии, не е време за политически пиар и не е време за празни обещания. Това чакат нашите съграждани от нас.

Ще употребявам опцията да Ви срещна в резюме с това, което успяхме да свършим за този месец и което е плод на голяма готовност и съгласуваност на всички равнища.

София сега е градът с най-вече инфектирани с COVID-19. До нощес в София има 447 инфектирани или 60% от всички открити позитивни случая в страната. 13 621 са жителите, които са били или не престават да са карантина.

Първата ни задача беше да подпомогнем националният щаб и министерство на опазването на здравето като осигурим спомагателен запас от отделения за лекуване на ковид – кревати, лекари и медицински личен състав, които да се грижат за заболели.

Общо в София са готови 982 кревати за лекуване на пациенти в неусложнено положение и 371 за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи. Около 1/3 от целия запас е в наведен в цялостна подготвеност още от края на март, а останалите са в подготвеност за включване при нужда.

Организирахме отделения за лекуване на ковид във всички общински многопрофилни лечебни заведения. Започнахме с поделение с 10 кревати във Втора градска болница и то работи и сега.

След това разкрихме още 10 кревати в Първа градска болница, към този момент е готово и отделението в Пета градска болница с 12 кревати, от които две интензивни и още 5 в Четвърта градска болница.
Всички общински лечебни заведения са обезпечени с нужния брой защитни дрехи, защитни маски, и дезинфектанти.

По моя заповед създадохме логистичен център на София и сега разполагаме с над 1600 защитни дрехи, над 5 000 защитни маски и 6000 чифта ръкавици.

Това са ресурси, които при потребност насочваме, както към лечебните заведения, по този начин и към екипите, които работят на терен – правят действия по стерилизация, доставят храна по домовете и работят непосредствено с жители. Това е запас, който непрекъснато поддържаме и координираме.

Осигурили сме нужните количества дезинфектанти, с които се дезинфекцират всеки ден по най-малко два пъти градския превоз, пероните на метрото, спирки на градския превоз, пешеходни подлези, зоните към лечебните заведения и лечебните заведения, контейнери за боклуци, улици и булеварди. Със лични сили поемаме и стерилизация към домове на хора, които са в карантина или на домашно лекуване.

Това е голяма по мащабите си организация, в която е включен целия запас на Столична община, транспортните оператори, екипи на лечебните заведения и ДКЦ-ата, обществените домове, районни администрации и почистващите компании.

За този един месец са дезинфекцирани над 16 хиляди дка улици, тротоари към лечебни заведения, църкви и пощенски клонове. Измиването с дезинфектанти на улици и булеварди продължава, дружно с ежедневна стерилизация на контейнерите за боклуци.

За този интервал успяхме да организираме две от най-мащабните начинания за поддръжка на противоепидемичните ограничения.

Първата.Създадохме и поддържаме ежедневно най-мащабната организация за доставка на хранителни артикули и топъл обяд на обществено слаби хора и хора с доста ниски приходи.

Всекидневно осигуряваме храна на повече от 3000 души на територията на цялата община, като този размер всяка седмица се усилва. В него се включва работата на общинския „ Социален патронаж “ с 1500 адреса, работата на екипи на няколко районни администрации по програмата на общественото министерство за топла храна на 1100 индивида. Организирахме дружно с БЧК доставка на хранителни артикули на хора с ниски приходи, които са останали отвън обсега на програмата и доставяме безвъзмездна храна на над 300 извънредно нуждаещи се. Това става и с помощта на донори, с които работим – заведения за хранене и хранителни вериги.

Благодарна съм на всички донори, в това число и на автомобилните компании – „ Рено “, „ Нисан “ и „ Форд “, които ни предоставиха безплатно за времето на изключителното състояние коли, с които нашите екипи съумяват да вършат доставките.

Организирахме първата в България самодейност за извършване на покупки за възрастни хора на храни и медикаменти. Всеки ден над 30 възрастни хора получават продуктите, от които имат потребност до дома им, без да се постанова да излизат. Това е още един метод да ограничим излизането на възрастните, които са най-рисковата група за заразяване и тежко протичане на болестта. Обръщам се за следващ път към възрастните да се свързват с нас, а ние ще им помогнем с пазара без да излизат от домовете си.

Цялата тази организация е допустима с помощта на 41 чиновници на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ на Столична община, 35 доброволци от доброволното формирование на общината, 14 чиновници на дирекция „ Транспорт “, 200 чиновници на общинското дружество „ Социален патронаж “, 32 доброволци от БЧК и екипи на кметове на общини.

Само за няколко седмици над 280 жители се записаха за доброволци към Столична община.

До момента над 140 от тях се включиха в помощ на нашите екипи на разнообразни стадии, съгласно времето, с което разполагат. Част от тези доброволци, които имат здравно обучение, показаха подготвеност да се включат и при вземането на проби от рискови региони в този миг.

Втората самодейност. Организирахме тестване на 792 лекари и чиновници, които работят на първа линия. 509 лекари и медицински личен състав от общинските 5-а, 4-а и 2-а градски лечебни заведения минаха през PCR проби, а на 283 от чиновниците на спешната дирекция, доброволци и обществен патронаж са направени бързи проби. Започваме и тестване на чиновниците на Столичен инспекторат. При тестването бяха открити позитивни 4 души медицински личен състав, а 6 съмнителни проби от бързите проби са ориентирани за тестване с PCR.

В последния месец са открити две позитивни проби за COVID-19 на водачи на „ Столичен автотранспорт “. Служителите не са на работа към този момент повече от 10 дни и са в положително положение. Установени са контактните лица и от направените проби няма открити позитивни. Поисках от министър Ананиев и ръководителя на Националния действен щаб ген. Мутафчийски водачи от градския превоз да бъдат включени в идното национално тестване като целева група.

Вече сътворяваме организация с шефовете на „ Столичен автотранспорт “ и „ Столичен електротранспорт “ за установяване на първите групи. В началото на изключителното състояние ограничихме достъпа до водачите и спряхме продажбата на билети в транспортните средства. Първата група, с която ще стартираме е тези водачи, който не са отделени от пътническия салон в кабини.

Целта е поетапно през тест да преминат всички 1981 лидера на наземем градски превоз.

Тази организация е извънредно значима, с цел да можем да продължим да работим на първа линия и да подсигуряваме сигурността на хората.

В специфичната дарителска сметка на Столична община досега са събрани над 38 хиляди лева, който ще бъдат изразходени за дейностите по обезпечаване на общинските лечебни заведения, които работят с пациенти с ковид. Благодаря и на проф. Иво Петров, който провежда подаяние, което ще бъде ориентирано към общинските лечебни заведения.

За това малко време създадохме обособен уебсайт с потребна информация за жителите, създадохме Вайбър група на София, в която всеки ден публикуваме значима информация за жителите, обвързвана с ограниченията за ограничение на болестта с COVID-19. Стартирахме и мобилно приложение на контактния ни център. Заедно с НАГ пуснахме и нови електронни услуги, които са в интерес на жителите и бизнеса. Създадохме механизъм за кандидатстване за първи клас напълно онлайн със служебна инспекция на всички нужни удостоверения.

Във връзка с понижените доходи на Столична община приготвяме актуализация на бюджета на общината, която ще ви показва незабавно след Великденските празници. Това ще е втората основна задача, с която да подсигуряваме развиването на града и работата по стратегическите за София цели.

Лекарството за тази непозната болест, потвърдено до този миг, е отдалеченост и физическо разделяне. Лекарството за тази невиждана рецесия, е взаимност и отговорност. Затова разгадавам и на всеки един от вас за поддръжка на оферти първи пакет от стопански ограничения. Благодаря за концепциите и самодейностите ви, които бяха включени.

Решителността в този тежък миг се мери със способността ни да действаме обединени ", приключва Фандъкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР