Поисках да науча от г-н Иван Гешев какво досега пречеше

...
Поисках да науча от г-н Иван Гешев какво досега пречеше
Коментари Харесай

Елена Йончева: Чухме много обезпокоителна информация по редица разследвания за корупция

Поисках да науча от господин Иван Гешев какво до момента пречеше на работата по знакови каузи, свързани с корупцията по високите етажи на властта. Изминаха четири години от подаването на сигнала в прокуратурата за „ Барселонагейт “. Имаше ли напън, от кого, в какво се показваше? Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите.

Колегите на Бойко Борисов се позоваха на решението от понеделник на Висшия правосъден съвет за освобождението на основния прокурор. Иван Гешев обаче е на тази служба, до момента в който президентът не издаде декрет. Това е безусловно невиждано – опит да се запуши устата на основен прокурор. ЕНП се опита да окаже напън върху европейски депутати. Странно държание, откакто ГЕРБ и ЕНП години наред подкрепяха основния прокурор, разяснява Елена Йончева след съвещанието.

Тя показа, че членовете на мониторинговата група са били сериозни както към неналичието на прогрес по знакови каузи през последните години, по този начин и към основаното чувство за мощен политически напън за отстраняването на основния прокурор в миг, в който той прави поръчка за нови разкрития за корупция по високите етажи на властта. Към участниците в чуването е имало въпроси от всички евродепутати.

Чухме доста притеснителна информация по редица следствия за корупция по високите етажи на властта, сподели Елена Йончева. Евродепутатите чакат Иван Гешев да даде повече детайлности пред българската общност, както сподели след съвещанието. Надяваме се прокуратурата да не спре още веднъж да работи, съобщи тя.

През последната седмица прокуратурата повдигна редица обвинявания към политически лица, в това число към двама някогашни министър-председатели. Главният прокурор би трябвало да отговори и на упреците, че дейностите му не са вследствие на следствие въз основа на обстоятелства, а в отговор на поисканата му оставка от страна на политици, сподели още Елена Йончева.

Към представителите на министерството на правораздаването са отправени въпроси по какъв начин се отстоява правилото на независимостта на правосъдната власт от политическите ползи, от политическа интервенция. Кандидат-премиер на спечелилата избори партия афишира, че ще желае оставката на основния прокурор. На идващия ден група членове на Висшия правосъден съвет започват процедура с искане на оставка. Какво виждат хората в страната - виждат директна връзка сред новосъздадената политическа коалиция и правосъдната власт. Виждат директно въздействие на политическите сили върху правосъдната власт, разяснява още тя. Как можем да бъдем уверени, че се търси правдивост, че се работи от кардинални претекстове, а не се търси обслужване на управническа политическа коалиция, съобщи Елена Йончева.

Ние желаеме такава правосъдна промяна, подобен основен прокурор, който да не се употребява от политическата власт, безапелационна беше тя. Не би трябвало ли, да вземем за пример, да има правосъден надзор върху актовете на прокуратурата за формиране на предварителни производства?

Според Елена Йончева през последните години имаше надалеч по-сериозни претекстове за отстраняването на основния прокурор. Тя подсети, че през 2020 година десетки хиляди българи стачкуваха против влизането на прокуратурата в президентската институция и тогава същият този Висш правосъден съвет не счете, че това е накърняване на престижа на правосъдната власт. Сега в продължение единствено на една седмица - същият Висш правосъден съвет се събира всекидневно поради изявление на основния прокурор, което в действителност се споделя от немалка част от българите.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР