Похапваме. Приготвяме храната си. Бързаме да се отървем от остатъците.

...
Похапваме. Приготвяме храната си. Бързаме да се отървем от остатъците.
Коментари Харесай

Зелена светлина: Домашна система за усвояване на хранителни отпадъци

Похапваме. Приготвяме храната си. Бързаме да се отървем от остатъците. И надали мнозина си дават сметка, че една трета от храните се изхвърлят. За година това прави към 100 кг артикули. Средно.

Не стига това, ами органичните боклуци би трябвало да се извозват до сметищата. Там те се разграждат и отделят парникови газове в атмосферата. Как майката природа се оправя с казуса? По натурален метод, несъмнено.

Попаднат ли в почвата, питателните останки се разграждат по-бързо, в сравнение с сметището. Освен това те обогатяват почвите. В целия развой значима роля играят земните червеи. С тяхна помощ се реализира кръговратът на органичната материя.

А може ли сходна екосистема да бъде пренесена в домашни условия? Може. Стига да я разположите вярно в по този начин наречения биосъд. Органичният боклук от готвенето се слага в него. За наслада на земните червеи, които стартират старателно да го преработват. Получената в следствие почва може да се употребява на собствен ред като естествена тор за други растения.
Чен Хиан Чао, основател на плана: Основната цел е да повишим вниманието към казуса с питателните боклуци и с резултата от тях. Създадохме дребна екосистема, която може да работи в домовете.Катрин Фенг: Изследвахме процесите на разложение на храните в продължение на година и събрахме резултатите в обща база данни.
Тайванска група млади учени е създала този съд с оптимални условия за разграждане на органичните останки от приготвянето на храна. Съдът е с автентичен дизайн и може да се сложи на комфортно място за приложимост в дома без никакви терзания. Неприятните миризми от процесите на изгниване тук не съществуват. А получената за броени дни тор може да се употребява неотложно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР