Погрешно си мислех, че Русия е безразлична към корупцията в

...
Погрешно си мислех, че Русия е безразлична към корупцията в
Коментари Харесай

Русия издаде на САЩ слабото си място в България

Погрешно си мислех, че Русия е безразлична към корупцията в България, откакто за 30 години преход нито един път не изрази отвращение от нея, както вършат други страни. На 29 януари 2021 година разбрах, че тя в действителност има уязвимост към българската корупция. Руското посолство си разреши нещо, което по принцип дипломатическият протокол не позволява - атакува друго посолство поради изявление на негова дипломатка (американката Джесика Ким) по отношение на слабата успеваемост на българската правосъдна система в битката й срещу корупцията на високо ниво.

В миг, когато в самата Русия тече скандал за корупция на най-високо ниво, тя се притече на помощ на българските управляващи, като че ли с цел да удостовери пословицата, че другар в потребност се познава. " Обърнахме внимание на скорошното изявление на сътрудници от посолството на Съединени американски щати в България за неспособността и неналичието на политическа воля на българските управляващи да се оправят с корупцията в страната ", написа съветското посланичество на страницата си във Facebook. Премиерът Бойко Борисов се престори на незабелязал тази мечешка услуга, тъй като в това време отправяше остри думи към Москва: " Осъждаме несъразмерната мощ, която се употребява против (Алексей) Навални, против брачната половинка му и против стачкуващите в Русия ". 

Що за черна непризнателност?

Интересно е, че Москва не му се сърди, а го гледа с трогване. " Смятаме, че сходни наставнически изказвания (като на Джесика Ким - бел.а.), както постоянно без съответни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, по този начин и на функционерите на правосъдната система на Република България ", съобщи съветското посолство. Какво  шокиращо бе споделила американската юридическа съветничка, че предизвика толкоз остра реакция?  На 28 януари тя рече на онлайн полемика за върховенството на закона в България:  " Липсата на отчетност и надзор върху основния прокурор е предизвикателство, с което България би трябвало да се оправи (...) Корупционната пандемия не може да се лекува с еднократна или двукратна имунизация. Лидерите на България би трябвало да се съгласят, че никой не е над закона, в това число и те самите. " По думите ѝ в страната липсва политическа решителност за присъди за корупция. Какво не е правилно и какви други доказателства са нужни с изключение на неналичието на присъди, с цел да се види, че няма битка с корупцията по върховете? 

Руснаците и американците са в непрекъснато съперничество навсякъде по света, тъй като са световни сили. Нищо чудно, че и в България сблъскват мненията си. Досега е имало замяна на реплики по военни или енергийни въпроси, само че в обичайния дипломатичен звук. За първи път следим остра реакция, при която руснаците заемат така уязвима позиция. Явно нещо доста ги е засегнало, с цел да изоставен дискретната си поза на нечуващи и невиждащи срутва на правовия ред в страната. Стреснали са се, че се нападна важна за тях полезност в България - ръководещата клептокрация. Създадена по облик и сходство на постсъветската клептокрация, тя е

гарантът за съветското въздействие, без значение коя партия е на власт

Досега американците контрираха руснаците посредством офанзиви против обособени техни енергийни планове, само че постоянно биваха изигравани, тъй като един план заместваше различен, а инструментът за тяхното изпълнение - родната мутрокрация - си оставаше все същият. Така да вземем за пример планът " Южен поток " бе сменен от " Турски поток " като съветска газова автомагистрала без нито едно отклоняване на българска територия. Борисов даде 3 милиарда лева, с цел да прокара тази тръба диагонално през страната и да не остави нито една молекула природен газ за български потребности, в това число и в енергийно най-бедните райони. Как руснаците да допуснат американски напън над подобен скъп кадър, без значение какво написа той във Facebook или където и да било по техен адрес? Не се разстройват и когато ритуално гони по някой техен посланик.

Може да се чака, че отсега нататък конфликтът сред двете свръхсили ще бъде за оцеляването на българската клептокрация, тъй като самите руснаци демонстрираха на Съединени американски щати къде е уязвимото им място. Управляващата върхушка пък си има добре известна Ахилесова пета - корупцията, която, както се вижда, може да бъде разобличена единствено извън, тъй като националната правосъдна система умишлено е парализирана от десетилетия. Затова руснаците са толкоз обезпокоени да не се  " хвърля сянка както върху политически дейци, по този начин и на функционерите на правосъдната система ". По техния модел те би трябвало постоянно да вървят ръка за ръка, с цел да си подсигуряват взаимно оцеляване.

Този път не можем да призовем Русия за освободителка

от престъпното робство. Не чакаме огромна помощ и от Брюксел, който в последните си отчети по Механизма за съдействие и инспекция съвсем обсипа с ласкателства ръководещите в България колко порядъчни хора са станали. Сякаш злоупотребите с еврофондове са били дело на директни пасажери, които са минали и отпътували. Съединените щати също не са дали до момента знаци за съществени планове да разобличат най-малко един подкупен на висок пост в България. Посочването преди година на злополучния арбитър Андон Миталов като първи и единствен към този момент образец за корупция в страната злепостави по-малко съдията, в сравнение с Съединени американски щати. Една огромна страна би трябвало да си слага по-големи цели, а не да основава лъжливи упования. Оттогава нищо по-сериозно не последва. Иначе сме признателни и на семинарни полемики, в които се приказват познати неща по принцип. 

Разбира се, всяка страна би могла да ни каже " Оправяйте се както можете ". Но за задачата би трябвало да спре и външната поддръжка за корумпираната върхушка, която има остра потребност да знае, че никой не й пречи да прави каквото си желае.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР