Погребението на кралица Елизабет Втора ще бъде в понеделник, 19

...
Погребението на кралица Елизабет Втора ще бъде в понеделник, 19
Коментари Харесай

Погребват кралица Елизабет II на 19 септември

Погребението на кралица Елизабет Втора ще бъде в понеделник, 19 септември от 11 часа английско време, оповестиха от Бъкингамския замък.

Церемонията ще се организира в Уестминстърското абатство, където са короновани всички английски монарси. Именно там кралицата се дами за принц Филип през 1947 година След това кралицата ще бъде положена в Уиндзор.

Крал Чарлз Трети към този момент разгласи деня на погребението за почивен за цялата страна, с цел да могат жителите да почетат Елизабет Втора.

Държавни глави от целия свят ще бъдат поканени да участват на погребението паралелно с кралската фамилия.
Ковчегът на кралица Елизабет Втора ще бъде закаран от „ Балморал “ в Единбург
Ковчегът на починалата английска кралица Елизабет Втора ще бъде откаран през днешния ден от шотландската кралска резиденция „ Балморал “ в Единбург, предадоха Прес асосиейшън и ДПА.

Ковчегът, завит в кралското знаме на Шотландия и върху който е положен венец от цветя, остана известно време в „ Балморал “, с цел да имат опция чиновниците в имението да се сбогуват с кралицата.

Дъбовият ковчег ще бъде положен в катафалка и ще пътува шест часа до двореца „ Холирудхаус “ в Единбург.
Правителството се закле във честност към крал Чарлз Трети
Премиерката на Англия Лиз Тръс и висши членове на нейното държавно управление поставиха клетва за честност към крал Чарлз Трети в Камарата на общините, съобщи Асошиейтед прес.

Председателят на Камарата на общините Линдзи Хойл пръв се закле, че ще „ бъде същински правилен на Негово Величество крал Чарлз, неговите наследници и приемници “ и беше последван от депутатите с най-дълъг стаж и премиерката.

Всички депутати се заклеват във честност на монарха, откакто бъдат определени, показва АП. Полагането на нова клетва при промяна на монарха не се изисква от закона, само че всички 650 депутати ще имат опция да положат още веднъж клетва през идващите дни, в случай че пожелаят. Нормалната работа на Народното събрание е прекратена по време на интервала на печал за кралицата. Камарата на общините през днешния ден организира рядко съботно съвещание, с цел да могат депутатите да отдадат респект на починалия монарх.

Стана ясно и че министър председателят Лиз Тръс ще придружи крал Чарлз Трети на обиколка из четирите елементи на Обединеното кралство за траурни церемонии за починалата кралица Елизабет II.
Крал Чарлз III бе разгласен за държавен глава на Австралия, Нова Зеландия и Канада
Крал Чарлз III бе разгласен през днешния ден публично за държавен глава на Австралия, Нова Зеландия и Канада на церемонии в техните столици, съобщи Ройтерс.

В Уелингтън това бе направено от премиера Джасинда Ардърн, която сподели тържествено в Народното събрание: „ Негово Величество крал Чарлз III е нашият суверен “. По думите ѝ новият крал постоянно до момента е проявявал „ огромна угриженост “ за новозеландския народ, а със гибелта на Елизабет II Нова Зеландия нализа във време на промени.

В Канбера английският генерал-губернатор Дейвид Хърли огласи в постройката на Народното събрание, че Чарлз III е новият държавен глава на Австралийския съюз.

Подобно на церемонията във Англия, състояла се преди часове, в Канада общественото прокламиране на монарха е основна конституционна и церемониална стъпка. Сега Чарлз е държавен глава в Канада, която е член на Британската общественост.

Въпреки че канадците са ненапълно безразлични към монархията, мнозина от тях изпитваха огромна обвързаност към починалата кралица Елизабет Втора, чийто контур е на канадските монети. Като цяло антимонархическото придвижване в Канада е едва, което значи, че Чарлз съвсем несъмнено ще остане крал на Канада.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР