Погребение от XIV век на неизвестен на учените аристократ, златен

...
Погребение от XIV век на неизвестен на учените аристократ, златен
Коментари Харесай

Открити са археологически находки на Калиакра

Погребение от XIV век на незнаен на учените благородник, златен пръстен и съд, в който са събирани сълзите на оплаквачките са открити при археологически изследвания на Калиакра. Това заяви Националният исторически музей.

В гроба на Господин Георги Палеолог археологическия екип е разкрил блага, най-впечатляващ от които е бил солидният златен пръстен, разкриващ името на заровения, както и знатното му родословие. Пръстенът е от известния " Калоянов вид ", само че с доста по-детайлна и изящна декорация по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол, описват учените.

Погребението е било осъществено през втората половина на XIV век. Откритите блага дават опция да се възвърне ритуалът по изпращане на покойника. Благородникът е бил положен в ковчег, от който има останали следи. Лицето му е било покрито, по думите на археолозите, с първокласна материя, върху тялото му са били сложени блага и стъклен съд, който съгласно тогавашните вярвания се е употребил за сълзите оплаквачките.

Разкопките се организират под управлението на доцент доктор Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей. Тя изследва региона от 2004 година Финансирането на разкопките през 2019 година е предоставено от Министерството на културата и община Каварна.

Проучванията на средновековния некропол ще продължат до края на август като през 2019 година Националният исторически музей ще разгласява азбучник на миналогодишната находка от Калиакра - " Татарска плячка ", която съдържа 950 предмета от злато и сребро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР