Погребаните архитектурни шедьоври на Пловдив Пловдив, за разлика от София,

...
Погребаните архитектурни шедьоври на Пловдив Пловдив, за разлика от София,
Коментари Харесай

Призраци под тепетата: Знакови сгради се рушат

Погребаните архитектурни шедьоври на Пловдив

Пловдив, за разлика от София, не е бомбардиран през Втората международна война. Благодарение на това е непокътнат центърът с възхитителната градска архитектура, създавана от края на 19. век до 30-те години.

Днес някои от знаковите здания обаче припомнят на следвоенните руини на Дамаск. Сътворени от най-хубавите български и одобрени европейски архитекти, от десетилетия са изоставени на произвола на ориста. Въпреки няколко положителни образеца на реставрации през последните години, казусът с опазването на архитектурното завещание става все по-болезнен. Сградите-призраци наподобяват още по-зловещо през 2019-а - годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата. Защото архитектурните шедьоври са измежду най-големите културни постижения на Пловдив. Те носят духа на отминали времена и столетия и са значима част от историческата памет на града. С всяка унищожена старост Пловдив губи част от своето обаяние и атмосфера.

1. Къщата на Хаджи Драган Калофереца (позната и като Дом на реставратора) пустее от приватизацията си през 2005 година насам. Един от възрожденските шедьоври в Стария град е напът да си замине под безучастните погледи на притежателите и управляващите.

2. Братската могила от много време стои под ключ. От време на време чистачите трият свастиките и драсканиците. Най-много се интересува от паметника Холивуд. Напоследък тук бяха снимани два американски фентъзи кино лентата - „ Hellboy “ с Мила Йовович и „ Doom “.

3. От остарялата еврейска баня Орта Мезар също е останала външната обвивка. 4-вековната постройка също бе изпепелена преди няколко години, а притежателят Радослав Бозуков има проекти да я трансформира в артгалерия с кафене.

4. Скелетите на тютюневите хранилища на Кудоглу са наметнати с транспарантна мрежа. След като пострадаха при огромния пожар през август 2016 година, те бяха укрепени и обезопасени.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР