Погребаните архитектурни шедьоври на Пловдив Най-голямата черна дупка, в която

...
Погребаните архитектурни шедьоври на Пловдив Най-голямата черна дупка, в която
Коментари Харесай

НИНКН като черна дупка

Погребаните архитектурни шедьоври на Пловдив
Най-голямата черна дупка, в която потъват положителните планове за запазване на архитектурните шедьоври, е Националният институт за недвижимо културно завещание (НИНКН). Редовно се срещат заглавия от вида: „ Старинна черква падна, до момента в който чакаше за статут на монумент на културата “.

Основният проблем е неналичието на фрагменти - петдесетина нископлатени служители се грижат за близо 40 хиляди културни паметника в страната. По тази причина преписките и съгласувателните процедури от време на време се мотаят с години.

След последните законодателни премени стартира поетапната децентрализация, при която част от пълномощията на института се трансферират върху общините. Възлагането на отговорността за скъпите здания върху локалната власт обаче среща и отпор. Според редица специалисти кметствата по-лесно ще се поддават на финансови изкушения от заинтригувани вложители и контролът доста ще отслабне. Сегашното състояние също е нетърпимо, което сподели и последният скандал със събарянето на Царските конюшни в София, при което Столична община и НИНКН изкусно си прехвърляха топката кой носи отговорност.

Многобройните промени в законите, свадите и митингите към този момент не съумяват да спрат силите на разрухата. Нищожните санкции от 5-10 хиляди лв. за съборени здания въобще не са в положение да изплашен притежателите. Те избират да си платят глобите, вместо да чакат с години прекосяването на разнообразни процедури. Най-лесният метод е да оставят постройките с безспорни исторически и архитектурни достолепия да се саморазпаднат под напора на времето. Понякога е налице и „ помощ от другар “ - стават пожари и сривания при странни условия. Или пък постройката се афишира за рискова и се бастисва без време.

Пословичната тромавост на НИНКН е камшик и за добросъвестните притежатели, които желаят да запазят и реставрират скъпите сгради. Техните благородни планове стартират да се изпаряват, откакто би трябвало да чакат по няколко години. Тепърва НИНКН ще би трябвало да откри статута на голям брой монументи на културата и да сътвори цифров списък за тях.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР