Пограничната служба на Киргизстан обвини граничарите на Таджикистан в провокиране

...
Пограничната служба на Киргизстан обвини граничарите на Таджикистан в провокиране
Коментари Харесай

Напрежение по границата между Таджикистан и Киргизстан заради водни ресурси

Пограничната работа на Киргизстан упрекна граничарите на Таджикистан в провокиране на гражданско принуждение и предизвести, че те ще бъдат отговорни за възможни човешки жертви, оповестиха съветските медии.

Един жител на Киргизстан е бил погубен, а още 16 са били ранени след престрелка на границата на страната с Таджикистан през днешния ден, посочи киргизкото министерство на опазването на здравето.

Киргизката погранична работа твърди, че таджикската страна е провела " позиции на минохвъргачни подразделения ". Над 400 локални поданици са евакуирани от зоната на спора.

На собствен ред таджикското министерство на защитата увери, че Таджикистан не е изпращал спомагателни сили на мястото на престрелката на границата с Киргизстан.

ТАСС прецизира, че обстановката на границата сред Киргизстан и Таджикистан е ескалирала през вчерашния ден вследствие на спор сред локалните поданици за достъпа до водни запаси . След няколко конфликта с потребление на огнестрелно оръжие, през днешния ден са се разразили конфликти в региона сред военните на двете страни.

Конфликтът е почнал в региона на водоразпределителния пункт " Головной " в горното течение на река Исфара, който и двете страни считат за своя територия.

По последна информация обстановката остава напрегната: оповестява се, че жители на Таджикистан са блокирали пътя, който свързва два региона на Киргизстан, а киргизката страна е блокирала пътя към таджикския анклав Ворух .

Киргизстан и Таджикистан се пробват да се спогодят за държавната граница. На линията на контакт сред двете страни нееднократно са възниквали въоръжени спорове.

В края на март договарящите оповестиха, че Бишкек и Душанбе най-сетне са постигнали съглашение. По-късно се оказа, че страните не са съумели да се спогодят за статута на анклава Ворух.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР