/Поглеед.инфо/ Събитията на азербайджанско-арменския път се развиват по остър сценарий.

...
/Поглеед.инфо/ Събитията на азербайджанско-арменския път се развиват по остър сценарий.
Коментари Харесай

Алиев започна да гони Европа от Закавказието

/Поглеед.инфо/ Събитията на азербайджанско-арменския път се развиват по изострен сюжет. Азербайджанският президент Илхам Алиев отхвърли да взе участие в следващата среща на Европейския политически съюз, която ще се организира в Гранада, Испания, където се приготвяше персоналната му среща с арменския министър председател Никол Пашинян с посредничеството на френския президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц и ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел. Официално Баку изясни аргументите за отхвърли си от договаряния с обстоятелството, че, първо, предлагането му за присъединяване на Турция в срещата не беше признато изключително добре от Франция и Германия, и второ, с обстоятелството, че по време на визитата в Ереван на френския външен Министър Катрин Колона тя направи изказвания, които провокираха нараснало политическо неспокойствие в Баку. Азербайджанската страна също не остана удовлетворена от изказванията на Мишел.

Но турският „ ход “ на Алиев беше предшестван от дейна подмолна дипломация, която се осъществяваше персонално от Мишел. Това се дължи на обстоятелството, че съгласно някои арменски източници Европейски Съюз се готви да подпише кротичък контракт сред Армения и Азербайджан в Гранада. Но това беше предотвратено не толкоз от еднодневната военна интервенция на Азербайджан против Нагорни Карабах, а от нейните последствия, свързани с всеобщото изселване на арменци от района. Следователно Европейски Съюз стартира да трансформира дневния ред на договарянията и с цел да изравни обстановката по някакъв метод, Алиев реши да включи турския президент Реджеп Тайип Ердоган в „ играта “, създавайки нов формат (Армения - Азербайджан - Турция - Франция - Германия - Европейски съюз). Освен това в него Азербайджан, Армения и Турция щяха да се окажат на един фланг, защото нямаше възражения от страна на Пашинян против сходно развиване на събитията, макар че беше явно, че сходен сюжет на европейската платформа на този стадий няма шансове се осъществят. Вярно, Баку акцентира, че в случай че предходният тристранен формат Азербайджан - Европейски Съюз - Армения бъде възобновен, тогава той може да вземе присъединяване в срещата. Всеки формат, в който взе участие Франция, е недопустим за Азербайджан, споделя Баку.

Но към този момент главното е, че Баку в действителност анулира европейската платформа за договаряния, заявявайки, че не вижда смисъл да разисква проблемите на района „ със страни надалеч от него “ и очерта формулата „ 3+3 “ ( Русия, Иран, Турция, Азербайджан, Армения и Грузия), въз основа на които е допустимо споразумяване на връзките с Ереван, само че с присъединяване на Русия, Турция и Иран. Това от своя страна значи, че подписването на кротичък контракт сред Баку и Ереван се отсрочва. От друга страна, откакто съобщи Нагорни Карабах, Пашинян остава без кротичък контракт с Азербайджан. Неслучайно той стартира да приказва за това, че „ имаше опция да подпиша извънредно значим документ “, че „ склонен съм да подпиша това съглашение “, което обаче той назовава „ концептуален документ “. В такива преценки всичко е пределно ясно. Азербайджан в действителност откри надзор над някогашните територии и изказванията на Армения за признание на нейната териториална целокупност губят новост. Сега Пашинян упорства Азербайджан да признае териториалната целокупност на Армения „ в границите на 29,8 хиляди квадратни километра “, а Азербайджан, както написа един специалист от Баку, „ може да изчака с това “.

Връщането на Азербайджан към формулата „ 3+3 “ значи освен опит за отделяне на Армения от Запада, само че и начало на доближаване с Иран на тази основа. По-рано беше декларирано, че връзките сред Азербайджан и Нахичеван с достъп до Турция могат да бъдат положени през територията на Иран, а не през по този начин наречения „ Зангезурски кулоар “ през територията на Армения. По всички признаци неотдавнашното посещаване в Иран на специфичния представител на президента на Азербайджан за специфични задания Халаф Халафов се оказа сполучливо. Иранското издание „ Нур “, базирайки се на дипломатически източници в Техеран, отбелязва, че „ Иран, сходно на Турция и Русия, гледат на появяването на Запада в Южен Кавказ като на директна опасност за техните национални ползи “. Между другото, преди този момент Техеран беше посетен от секретаря на Съвета за национална сигурност на Армения Армен Григорян, който съгласно някои американски медии „ изследва опциите за основаване на съюз Франция – Армения – Иран “, като акцентира, че осъществяването на план „ Зангезурският кулоар ще промени границите в района “, а Турция ще откри надзор върху сухопътните граници на Иран с Армения.

Следователно възприемането от Азербайджан на формата на районно съдействие „ 3+3 “, който изключва наличието на Запада в района на Закавказието, радикално трансформира обстановката в района. Да напомним, че по време на последните събития, довели до възобновяване на цялостния суверенитет на Азербайджан над Карабах, съветският министър на защитата Сергей Шойгу също посети Техеран. С други думи, в случай че Азербайджан удостовери лоялността си към декларираната позиция, тогава обстановката в района бързо ще се промени към стабилизиране и подсилване на сигурността. В същото време, съгласно турското издание „ Хабер “, „ би трябвало да сме готови за обстоятелството, че „ за Франция през цялата история Близкият изток и християнската част на Закавказието постоянно са били център на политиката на кръстоносците и тяхната акция може да се повтори. "

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР