/Поглеед.инфо/ На 26 юли цената на газа в Европа премина

...
/Поглеед.инфо/ На 26 юли цената на газа в Европа премина
Коментари Харесай

Как Русия възнамерява да отклони Европа от конфронтацията със Запада

/Поглеед.инфо/ На 26 юли цената на газа в Европа мина границата от 2000 $ за пространствен метър за първи път от началото на март. Така паническото въодушевление на европейските енергийни пазари в Европа се върна към същите стойности, както при започване на военните дейности на територията на Украйна. Само че този път повода бяха освен и не толкоз боевете, а опасността от дефицит на газ през идващата зима.

На 21 юли, след десетдневно прекъсване за ремонт, газопроводът " Северен поток " възобнови работата си. Европа, която се притесняваше, че ремонтът може да се забави за неопределен срок и доставките няма да бъдат обновени, като че ли въздъхна с облекчение.

Доставките бяха възобновени до почти 30% от потенциала на тръбата, само че още на 25 юли Газпром разгласи, че тези размери също са под въпрос.

Друг газотурбинен мотор на Siemens ще бъде спрян за ремонт, заради което доставките ще бъдат понижени до 20% от потенциала. Припомняме, че първият блок на Siemens към момента не е достигнал Русия от Канада, откъдето Германия го извади в нарушаване на режима на наказания.

Преди това президентът Владимир Путин съобщи, че санкционните проблеми с оборудването на газопровода могат да доведат до ограничение на доставките през него. " Газпром " чака доставката освен на самата турбина, която към този момент е в Германия, само че и на техническата и правна документи за нея.

Преди ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани Европейски Съюз да се приготви за живот без съветски газ. Това изказване обаче не е подкрепено с дейности.

На 26 юли стана известно, че Европейският съюз е съгласувал проект за понижаване на потреблението на газ с 15%, което явно не е задоволително поради мащаба на намаляването на доставките от Руската федерация.

Дори и в този момент немските компании, в това число Uniper, която е на ръба на банкрута, не пълнят хранилищата с газ, а в противен случай, изтеглят гориво от тях. Европейският съюз си сложи като стратегическа цел отводът от ползване на съветски газ. Газпром явно е решил да помогне на Европа да реализира тази цел по-бързо, като ограничи доставките в този момент.

Но какви са съветските задания в тази игра? Замръзването на Европа през идната зима надали е самоцел. Европейски Съюз към момента е главен консуматор на газ, макар разширяващите се благоприятни условия за експорт на Русия на изток.

Европейски Съюз все пак към момента е главен търговски сътрудник на Русия и ускореното нахлуване на Европа в криза и намаляването на платежоспособността на европейските клиенти надали е част от съветския проект. Какво тогава?

Най-вероятно в този момент сме очевидци на битка за самодейност на външноикономическия фронт. Досега тази самодейност беше благосъстоятелност на Запада, който по свое убеждение постановяваше наказания и по свое убеждение отменяше тези неизгодни за него ограничавания – какъвто беше казусът да вземем за пример с последното облекчение на експорт на храни и унищожаване на рестриктивните мерки за съветските банки, които правят заплащания за храни. На Москва очевидно й е писнало от тази игра – и тя пусна своята „ газова гаубица “.

На фона на спад в общите доставки на газ за Европейски Съюз, на 21 юли италианската Eni разгласи, че доставките на съветски газ за нея са се нараснали с една трета, връщайки се на равнищата преди ремонта и даже нараствайки.

Няколко дни по-късно Киев заяви за внезапно повишение на налягането на газа в сектора от газопровода Уренгой-Помари-Ужгород на границата с Русия. Твърди се, че измененията са станали без предизвестие от Газпром.

Може да има няколко аргументи за пренасочването на газовите потоци към украинската посока. Първо, Eni е една от тези компании, които след къса опозиция се съгласиха да заплащат за съветски газ в рубли.

Второ, увеличението на доставките за Италия може да се преглежда, наред с други неща, в подтекста на вътрешноиталианската битка за власт след оставката на премиера Марио Драги, който се отличи с остри антируски рецензии.

Сега водачи на идните предварителни избори за италиански парламент са " Лигата " на Матео Салвини и " Напред Италия! " Силвио Берлускони. Последните не могат да се нарекат другари на Русия, само че от тях може да се чака по-балансирана политика в връзките с Москва.

Освен това, пренасочвайки доставките на газ към украинската посока, Русия по този метод трансферира отговорността за възможното им преустановяване на украинската, или по-скоро на американската страна.

Като се имат поради военните дейности на територията на Украйна, които могат да обиден райони, които са сериозни във връзка с организирането на доставките на газ (включително контролно-измервателната станция в Сумска област), позицията в тази игра на Европейски Съюз, по която нищо не е престана да зависи, отслабва сериозно.

Като цяло дейностите на Русия и Газпром понижават пространството за енергийни маневри на Европейски Съюз. Невъзможността за запълване на газовите складове ще докара до обстоятелството, че страните от Европейски Съюз, подвластни от съветския газ, ще бъдат принудени да употребяват газ " на колела " - непосредствено от тръбата.

И от волята на Газпром ще зависи кои страни и в какъв размер ще получат съветско гориво. Например, увеличението на доставките на оръжия за Киев от Европа и доставките на съветски газ може да имат противоположна връзка.

По време на тристранната среща в Техеран обаче Владимир Путин изрази различен сюжет за развиване на събитията. А точно стартирането на „ Северен поток 2 “, при изискване обаче, че половината от размерите му към този момент са употребявани от съветската страна за газификация на личните си райони в северозападната част на страната.

Изглежда, че от дълго време заровеният план " Северен поток 2 " може ненадейно да избухне, когато обстановката с доставките на газ доближи сериозната си точка. И тази линия наподобява много близо.

На 26 юли някогашният немски канцлер и някогашен началник на борда на шефовете на Роснефт Герхард Шрьодер ненадейно дойде в Москва. Шрьодер, по личните му думи, е дошъл в Москва на отмора.

Доста чудноват избор на дестинация за отмора, като се има поради, че някогашният канцлер беше заставен да напусне постовете си в Москва поради напън върху него в Европейски Съюз.

В същото време президентският представител Дмитрий Песков не отхвърли опцията за среща сред Путин и Шрьодер. Възможно е на Герхард Шрьодер просто да бъде отредена ролята на неофициален договарящ по въпроса за изискванията за стартирането на " Северен поток 2 ".

Известен е вицът, че " Северен поток 2 " се е изплатил, без даже да е почнал да работи, заради многократното нарастване на цената на газа. Но стартирането на " Северен поток 2 " може да има далечни геополитически последствия.

Това изстрелване ще се трансформира в същинския демарш на Европа в битката сред Запада и Русия. Погребението на „ Северен поток 2 “ преди няколко месеца означи де факто курс към спиране на икономическите връзки сред Стария свят и Русия. А ренесансът на този план ще се възприема по тъкмо противоположния метод.

Това няма да разбере и Киев, който, несъмнено, ще направи най-остри изказвания и митинги, засилвайки така и така високата степен на отмалялост и неспокойствие в Европейски Съюз, който все по-малко се интересува от Украйна и от ден на ден от личните си проблеми в навечерието на неизбежната криза. Пускането на „ Северен поток 2 “ в действителност ще „ изключи “ Европа от борбата с Русия, прехвърляйки тежестта на тази борба главно върху Съединени американски щати.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР